Вівторок, 23 Кві 2024, 6:43 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2017 » Червень » 1 » Алгоритм розрахунку лікарняних
2:07 PM
Алгоритм розрахунку лікарняних

На сьогоднішній день розрахунок лікарняних виплат регламентуються кількома законодавчими актами:

— ПОРЯДОК оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений Постановою КМУ від 26.06.2015р. № 440

— ПОРЯДОК обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений 26.09.2001р. №1266, та змінений Постановою КМУ від 26.06.2015р. № 439.

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999р. № 1105-XIV

Новий, а точніше оновлений Порядок розрахунку набув чинності вже з 4 липня 2015, лікарняні листи, відкриті до цієї дати розраховуються по-старому.

Змін відбулося досить багато і кардинально. Тепер лікарняні листи оплачуються за календарними днями, відповідно і розрахунок середньої заробітної плати проводиться за календарний день.

Період звернення працівника за посібником обмежений терміном 12 місяців з дня відновлення працездатності. Таким чином оплачувати можна тільки ті листки непрацездатності, по яких не минуло 12 місяців з дати одужання («приступити до роботи» в бланку листка непрацездатності), зазначеного в такому листку.

Формула нарахування оплати за листком тимчасової непрацездатності:

 

 

 

 

 

 

Показник % виплати з розрахунку страхового стажу

Розмір виплати за листком непрацездатності залежить від страхового стажу працівника. Чим більший стаж, тим більший відсоток виплати отримає співробітник. Далі в таблиці наводимо відсотки оплати днів непрацездатності.

Увага! Тепер і для частини лікарняного, що сплачується за рахунок коштів підприємства та для частини, оплачуваної за рахунок коштів фонду, встановлені єдиний відсотки оплати

Таблиця 1. Страховий стаж та % виплати за листком непрацездатності

Бухгалтери часто задаються питанням як же проводити розрахунок страхового стажу. В узагальненому понятті страховий стаж — це період роботи, коли за працівника сплачувався страховий внесок у розмірі, що не менший ніж мінімальна заробітнаї плата. Іншими словами, якщо в період з 01.01.2014 по 31.12.2014 року працівнику нараховувалося 50% від розміру мінімальної заробітної плати, то страховий стаж працівника за період 2014 буде не 12 місяців, а тільки 6.

Виходить, що за даними трудової книжки бухгалтер не зможе підрахувати страховий стаж працівника, тому що факт трудових відносин не означає сплату страхових платежів у потрібному розмірі. Таким чином самим без програшним варіантом визначення страхового стажу для підприємства є вимога до працівника при прийомі на роботу надавати довідку з пенсійного фонду про страховий стаж.

Показник Середня заробітна плата за один календарний день

Середня заробітна плата за один календарний день розраховується за формулою:

Перше. Відтепер встановлено верхню межу виплати за лікарняним листком. Середньоденна зарплата не може перевищувати максимальну величину бази справляння ЄСВ у розрахунку на один календарний день. Нагадуємо, що максимальна місячна величина бази справляння ЄСВ дорівнює сімнадцяти прожитковим мінімумам, на сьогоднішній день ця сума складає 17 * 1218 = 20706 грн. Якщо цю величину розділити на середньомісячну кількість календарних днів (30,44), то виходить, що максимальна денна виплата за лікарняним листком становить:
20706: 30,44 = 680,22 грн.

Друге. Розрахунковий період для розрахунку середньої заробітної плати збільшився з 6 місяців до 12 місяців. При цьому враховуються тільки повні місяці роботи.
Як і раніше, місяці розрахункового періоду, повністю не відпрацьовані працівником з поважних причин (з 1-го до 1-го числа), виключайте з розрахункового періоду. При цьому в п.3 Порядку №1266 даний вичерпний перелік таких поважних причин:

• тимчасова непрацездатність;

• відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;

• відпустка поя догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або шестирічного віку за медичним висновком;

• відпустку без збереження заробітної плати. Врахуйте: йдеться тільки про ту неоплачувану відпустку, яка надається працівникам на законних підставах, тобто згідно ст. 25, 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р № 504/96-ВР.

Таблиця 2. Загальні правила визначення розрахункового періоду

При розрахунку кількості календарних днів у періоді розрахунку слід віднімати ті дні, які не відпрацьовані з поважних причин, інші дні включаються в розрахунок, в тому числі дні відпустки та святкові і неробочі дні.

Третє. Зміни торкнулися так само тих працівників, які працевлаштовані за сумісництвом. Для застрахованих осіб, які на момент настання страхового випадку працювали за сумісництвом, розрахунковий період визначають окремо за кожним місцем роботи (п.30 Порядку № 1266). При цьому при розрахунку суми виплат бухгалтеру слід враховувати суму, яка була нарахована за основним місцем роботи співробітника-сумісника, оскільки загальна сума виплати лікарняного по обом підприємствам не повинна перевищувати максимальної величини. Таким чином, бухгалтер уже не зможе нарахувати лікарняні працівнику-суміснику без довідки з основного місця роботи.

Четверте. Якщо стаж роботи співробітника за останні 12 місяців перед настанням тимчасової непрацездатності менше 6 місяців, сума лікарняних визначається виходячи з фактично нарахованої заробітної плати, з якої сплачувався ЄСВ, але в розрахунку на місяць не вище розміру мінімальної заробітної плати. Стаж менше 6 місяців можливий у таких випадках:

• працівник тільки починає свою трудову діяльність;

• працівник вийшов з відпустки по догляду за дитиною віком до 6 років;

• працівник до працевлаштування не працював понад 6 місяців;

• працівник працює на умовах неповного робочого часу, внаслідок чого страховий стаж за останній рік склав менше 6 місяців.

Таким чином, якщо тимчасова непрацездатність настала в липні 2015 року, і при цьому стаж працівника менше 12 місяців, то денна виплата за лікарняним листком не може перевищувати:
1218: 30,44 = 40,01 грн.

П'яте. Змінився підхід до виплат, які включаються до розрахунку і виплат, що виключається з розрахунку середньої заробітної плати. Згідно з пунктом 32 Порядку №1266 сума заробітної плати для розрахунку лікарняного «обчіслюється роботодавцями на підставі відомостей, что включаються до Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеска на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що подаються до ДФС ».

Це означає, що тепер в розрахунок включаються всі виплати, включені графу 18 таблиці 6 звіту про ЄСВ. Виняток — сума лікарняних і допомоги по вагітності та пологах. Вони не беруть участь у розрахунку середньої зарплати, незважаючи на те, що відомості про їх сумах вказують у звіті з ЄСВ. Так як період хвороби не включається до розрахунку, то і дохід цього періоду в розрахунку не бере участь.

За матеріалами Гільдії професійних бухгалтерів України

Категорія: Головам первинних профспілкових організацій | Переглядів: 1161 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz