Четвер, 28 Бер 2024, 10:38 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2019 » Січень » 29 » Відкрита заява Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України щодо жорстоких нападів на вчителів
6:33 PM
Відкрита заява Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України щодо жорстоких нападів на вчителів

16 січня 2019 року о 13-59 сталася ганебна подія – учитель фізкультури НВК Ліцей №157 Матвієнко Ігор Миколайович був жорстоко побитий батьком учня 4-го класу спільно з іншими невідомими особами. Внаслідок цього вчитель потрапив до реанімації. Нанесення тяжких тілесних ушкоджень сталося на території закладу освіти.

Прикро й те, що цей випадок є непоодиноким. Так, 10 вересня 2018 року у спеціалізованій школі №94 "Еллада" у Печерському районі столиці учень 8 класу травмував учителя Кохно Людмилу Павлівну, пошкодивши їй легені. Упродовж останніх років аналогічні події мали місце і в інших населених пунктах України. Замовчувати ці жахливі факти – неприпустимо! Переконані, що винні особи повинні понести кримінальну відповідальність. Наразі першочергове завдання громадськості, адміністрації закладів освіти, органів влади та місцевого самоврядування – здійснення контролю за тим, щоб винні особи не уникнули справедливого покарання за скоєне діяння, об’єднання зусиль та вжиття всіх можливих заходів задля уникнення таких негідних вчинків у майбутньому.

Окрім того, необхідно здійснити всебічний аналіз причин прогресуючої у суспільстві агресії стосовно вчителів.

Переконані, що такі жорстокі дії є наслідком поширеного серед учнів та їх батьків несприйняття постаті учителя, падіння авторитету та престижності педагогічної професії, відчуття вседозволеності, низького рівня правосвідомості, кризи цінностей. Як правило, в разі конфліктів «учень-учитель», «батьки-учитель» у ЗМІ та в соціальних мережах, на захист учителя стають лише профспілка, колеги та окремі батьки. У суспільстві цілеспрямовано формується думка про те, що вчитель є обслуговуючим персоналом, і цілком імовірно, що саме таке ставлення, є однією з причин низки злочинів проти учителів.

Законодавство містить декларативну норму про право педагогічних працівників на захист професійної честі та гідності (ст. 54 Закону України «Про освіту»), проте не передбачає дієвого механізму такого захисту. Так, наприклад, єдиним правовим механізмом захисту учителя від поширення недостовірної інформації чи інших дій, які наносять шкоду його честі та діловій репутації, є звернення до суду.

18 грудня 2018 року було прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)». Разом з тим, згідно з цим Законом жорстокі дії батьків учнів щодо учителів не вважаються булінгом.

Зважаючи на вищенаведене, Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України вимагає прийняття та запровадження ефективного механізму захисту прав та інтересів працівників освіти, у тому числі і від неправомірних дій з боку батьків та учнів!

Профспілка освітян Києва звертається до Генеральної прокуратури, до Міністерства внутрішніх справ взяти під особистий контроль питання застосування запобіжного заходу для чоловіка, який побив вчителя ліцею – замість домашнього арешту застосувати тримання під вартою, а також внести зміни в закон про протидію булінгу. Про це заявив Олександр Яцунь, голова Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком». 

Вимоги КМОППОіНУ, у зв’язку з випадками нанесенням вчителям тяжких тілесних ушкоджень: До Верховної ради України

  • внести зміни до законодавства щодо посилення відповідальності за поширення недостовірної інформації про педагогічних працівників (окрім цивільно-правової відповідальності, передбачити адміністративну відповідальність);
  • доповнити Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» стосовно визнання булінгом жорстоких дій батьків, психологічного, фізичного насильства батьків стосовно педагогічних працівників;

До Міністерства освіти і науки України

  • внести зміни до наказу Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 року № 1205 Про затвердження Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти щодо введення до штатних розписів закладів освіти, окрім посад сторожів посад охоронців;

До міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України

  • взяти під особистий контроль питання об’єктивного та оперативного досудового розслідування, питання застосування запобіжного заходу (замість домашнього арешту застосувати тримання під вартою)

До Міністерства освіти і науки України, місцевих органів влади

  • організувати низку заходів (конференції, круглі столи тощо) з питання упередження нападів на педагогічних працівників, дотримання права на захист їх честі, гідності та ділової репутації.

 

Категорія: Профспілкові новини | Переглядів: 377 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz