Четвер, 25 Кві 2024, 11:30 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2016 » Вересень » 23 » 160-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті Івана Франка в Суворовській ЗОШ
11:56 AM
160-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті Івана Франка в Суворовській ЗОШ

З метою виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.02.2016 № 120-р та резолюції Одеської обласної державної адміністрації віж 16.08.2016 пункту 3 з  метою вшанування пам'яті видатного українського письменника, вченого та громадського діяча Івана Яковича Франка, популяризації його літературної, публіцистичної, наукової спадщини, зважаючи на його вагомий внесок у становлення української нації, а також з нагоди відзначення у 2016 році пам'ятних дат - 160-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті Івана Франка в Суворовській ЗОШ  було проведено просвітницькі та виховні  заходи.

            Десятикласники під керівництвом вчителя української мови та літератури Кирилової О. І.  підготували літературно-музичну композицію, присвячену 160-тій річниці з Дня народження І.Франка « Тричі мені являлася любов…». У затишній невимушеній атмосфері мовилось про безмежний творчий діапазон поета, його громадську та політичну діяльність.

Особливу увагу приділили особистому життю поета, його непростим стосункам з жінками. Учні розповіли  про перше і незабутнє кохання – Ольгу Рошкевич, Ольгу Хорунжинську, з якою поєднав своє життя  вже не з любові, а з глибокої поваги до неї, витончену шляхетну жінку Юзефу Дзвонковську, що справила на поета сильне враження, наповнила його душу «дивом золотим», незмірним щастям і невимовно пекучим горем та Целіну Зигмунтовську,  звичайну приземлену жінку, яка принесла  поетовому серцю щастя і горе, радість і муку. Учні Балабан Валентина, Жечков Сергій, Русєв Денис, Кірова Катерина, Чобан Валентин натхненно читали вірші, розповідали про цікаві сторінки особистого життя поета, висловлювали своє враження від творчого доробку Великого Каменяра.

            Учні 11-го класу разом з учителем української мови та літератури Вітюк С. І. провели засідання за «круглим столом» «Перехресні стежки Великого Каменяра», де було висвітлено найяскравіші сторінки життя і творчості великого поета. Засідання пройшло у творчій атмосфері, сповненій натхненного слова українського Каменяра, який постав перед випускниками як найбільш потужна й інтелектуально багата творча особистість другої половини ХІХ ст. – початку ХХ ст., не лише Західної України, а й усієї Європи, як письменник-мислитель і енциклопедист, визначний учений. Гортаючи поетичні збірки, прозові твори, книжки для дітей, одинадцятикласники відкрили для себе не лише вельмишановного поета - інтелектуала, а й звичайну людину, котра, як усі, жила, кохала, раділа, страждала і робила помилка.

Учні Мельниченко М., Мартинова Н., Карагуца К., Чебан Д, Унтілов О., Балабан М., Рашкова І., Ілікчиєва Т, Жечкова Х. читали уривки з поеми «Мойсей», поетичної збірки «Зів’яле листя», вірші «Декадент»,  «Гімн», уривки повісті «Перехресні стежки» та іншу твори.  Так, вдалося створити далекий  від елійності портрет письменника, який став для учнів значно цікавішим і  досяжнішим. Учні нагадали про величезну спадщину І. Франка : близько 6-ти тисяч творів, серед яких – 10 романів і повістей, близько 100 прозових творів малих  форм, 11 прижиттєвих поетичних збірок, велика кількість поезій, що не ввійшли до Зібрання його творів у 50-ти томах, більше 10 драматичних творів. Було переглянуто фільм про І. Франка.

Ділячись враженнями про почуте, старшокласники наголосили, що для усвідомлення внеску Великого Каменяра в розвиток української літератури й культури  важливо по-справжньому добре знати його життя, глибоко і всебічно вивчати всі сторінки діяльності великого митця.       

 

Фільм про І. Франка

 

 

Категорія: Вісті з шкіл району | Переглядів: 609 | Додав: 84penguen | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz