Субота, 27 Кві 2024, 5:33 AM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2015 » Травень » 15 » 21 травня - День вишиванки
1:00 PM
21 травня - День вишиванки

Надсилаємо лист Департаменту освіти і науки Одеської обласної адміністрації №906/02/05д від 14.05.2015 р., а також звернення оргкомітету всеукраїнської акції "День вишиванки":

Звертаємося до Вас з приводу щорічної акції «День вишиванки», започаткованої студентами 9 років тому у Чернівцях та просимо підтримати цьогорічне свято, яке вже традиційно відзначається третього четверга травня, цього року це - 21 травня.

Нині свято набуває особливого змісту, адже демонструє, що українці -незламні духом, на своїй Богом даній землі, готові захищати свою країну, культуру та історію і ні за яких умов не потуратимуть агресору.

Це свято - функціонально та ментально багаторівневе. Найпростіше в ньому - це красиві і натхненні українці у правічних сорочках. А найскладніше, найважливіше значення - це формування суспільства, яке цінує і розуміє свою історію і традиції, а отже, може бути єдиним і будувати майбутнє, адже тільки свідомі нації стають сильними і розвиненими. У жодній успішній країні громадяни не сперечаються про свої споконвічні традиції та культуру та не переводять ці цінності у тимчасові політичні площини.

Третій четвер травня обрано з кількох причин:

  1. Важливим є і те, щоб День вишиванки завжди проходив під час робочого тижня. Власне, у цьому і одна із основних ідей свята - свято не заради вихідного чи параду, а такий собі загальноукраїнський флеш-моб, коли люди одягають вишиванку і так йдуть до школи, на пари чи на роботу. Для нас саме ця ідея важлива тим, що вона доводить - вишиванка - не щось екзотичне, а традиційне вбрання українців, в якому, разом з тим. закодовані символи-обереги, наша історія та культура.
  2. На третій четвер травня не може припасти Великодній піст, як правило, встановлюється тепла погода, студенти (основна рушійна сила акції) ще не на канікулах, більшість людей - ще не в відпустках.

Протягом кількох останніх років подібні акції стали досить поширені, вони відбуваються на честь різних державних свят, зокрема Дня незалежності. 1 справді добре, що українці стають все свідомішими і повертаються до витоків. Ми пропонуємо зафіксувати окремий день, щоб увесь смисловий наголос стосувався саме вишиванки. Наразі готуємо  подання на розгляд Чернівецької міської ради та відповідні законодавчі ініціативи державного рівня.

Запрошуємо Вас також одягнути вишиванку і поінформувати про свято у вашій місцевості. Ми плануємо видати кольоровий фотоальбом учасників, сподіваємось, в ньому буде представлена і Ваша область. Фото можна надсилати на е-мейл denvyshyvanky@gmail.соm

 

Сподіваємося на Вашу підтримку!

 

15.04.2015

 

 

З повагою, оргкомітет Дня вишиванки

Леся Вороток, Оксана Добржанська,

Олександр Ткачук, Михайло Павлюк, Сергій Бостан

 

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 882 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz