Середа, 24 Кві 2024, 7:14 AM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2014 » Січень » 25 » Дмитро Табачник окреслив основні пріоритетні напрямки розвитку освіти у 2014 році
11:51 PM
Дмитро Табачник окреслив основні пріоритетні напрямки розвитку освіти у 2014 році

Одним з найголовніших пріоритетів залишається прискорений розвиток дошкільної освіти. Про це сьогодні на брифінгу у Кабінеті Міністрів України розповів Міністр освіти і науки Дмитро Табачник. 

«Президентом України поставлено завдання впродовж 2013-2014 років ліквідувати черги у дошкільні навчальні заклади. За минулий рік, маючи оперативну статистику, в Україні створено додатково нових 55 тис. місць у дитячих садочках. На 2014 рік плани такі ж. Президент визначив 100 тисяч місць. Думаю, що до 1 січня 2015 року ми зможемо ліквідувати черги до дитячих садків. На сьогодні ми маємо один з кращих показників в Європі – майже 100% дітей 5-ного віку охоплені дошкільною освітою, близько 82% - усіх категорій, які відвідують дитячий садочок», – сказав Міністр.

За словами Дмитра Табачника, у середній освіті головна увага приділятиметься впровадженню нових державних стандартів. Активно триває підготовка до переходу на новий зміст освіти учнів 3-х і 6-х класів, що розпочнеться з 1 вересня цього року.

«У 2013 році завершено формування каркасу сучасної української школи – затверджено Концепцію профільної освіти. У документі закладено чимало прогресивних ідей. Це – суттєве розширення автономії школи у розподілі навчального часу (52%), забезпечення можливості створення індивідуальної освітньої траєкторії для кожного учня, впровадження професійних проб для усвідомленого вибору майбутньої професії. Упровадження Концепції розпочнеться з 1 вересня 2018 року», -  нагадав Міністр.

Як зазначив Дмитро Табачник, у 2014 році заплановано забезпечити новими підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів 3-х, 4-х та 6-х класів. Загалом – понад 250 назв нових підручників.

За словами Міністра, також продовжиться створення освітніх округів і робота з модернізації спортивних майданчиків шкіл.

Окрім того, Дмитро Табачник нагадав, що на минулому засіданні Кабінету Міністрів України порушувалося питання медичних оглядів усіх дітей.

«Хотів би нагадати, що повернуто медичні огляди усіх спеціалістів у 14 регіонах у школах. Зараз упродовж першого кварталу 2014 року зможемо порівняти, де більш ефективно проводити огляд з метою профілактики та збереження здоров’я наших дітей: чи у поліклініках, як існувало в попередньому порядку, чи коли це робиться повністю в шкільному колективі. Прем’єр-міністр України Микола Азаров вимагає стовідсотково завершити медичні огляди школярів до 10 квітня. Всі школярі пройдуть поглиблені медичні огляди без будь-якої вибірковості», - наголосив Міністр.

Зазначимо, що завдяки виявленню на ранніх стадіях та вчасному лікуванню вдалося загалом в середньому на 15% знизити рівень захворюваності у школярів органів зору та слуху, опорно-рухового апарату.

Також, за словами Дмитра Табачника, продовжується робота з упровадження інклюзивної освіти для дітей з особливими потребами. У загальноосвітні заклади інтегровано понад 71 тис. дітей з особливими освітніми потребам. Уведено понад 600 посад асистентів вчителів у штати навчальних закладів.

«Великі плани є щодо роботи з обдарованою молоддю. Фактично створено Всеукраїнський банк інтелектуальних досягнень учнівської молоді на виконання Указу Президента. В Умовах прийому на 2014 рік передбачено, що 100 дітей, які мають найвищі інтелектуальні результати – перемоги у міжнародних учнівських олімпіадах і всесвітніх інтелектуальних турнірах – матимуть додаткові бали при вступі до вищих навчальних закладів. Окрім того, Міністерство створить для кожного з них індивідуальну освітню траєкторію, тобто обдарована дитина зможе за один семестр проходити навчальну програму за своїм бажанням у більш широкому обсязі», - поінформував Міністр.

Він зазначив, що з 3 січня 2014 року розпочалася реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. Реєстрація проходить абсолютно нормально.

Дмитро Табачник також повідомив, затверджені Умови прийому до вищих навчальних закладів, які не зазнали суттєвих змін. Умови залишаються стабільними.

«За попередніми підсумками зросла кількість іноземних студентів в Україні. На сьогодні з майже 150 країн 65,5 тис. іноземних студентів виявили бажання одержати вищу освіту в Україні», - поінформував присутніх представників ЗМІ Міністр. 

Джерело: http://mon.gov.ua

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 600 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz