Вівторок, 16 Кві 2024, 11:58 AM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2016 » Травень » 21 » Вшанування пам’яті жертв політичних репресій в Новонекрасівській школі
9:25 AM
Вшанування пам’яті жертв політичних репресій в Новонекрасівській школі

«Усім  своїм єством хотілось бути корисним народові. Не поневірятися, не лакействувати перед народом, а служити йому, народові, чудесному нашому народові, милуватися з нього і радуватися з того, що маю честь, велику, чудесну, незрівняну і неповторну честь належить до свого народу.

 Ніколи я не зрадив інтересів свого народу! Ніколи!»

О.Вишня

 З метою гідного вшанування пам’яті жертв політичних репресій  12-13  травня  в Новонекрасівській ЗОШ  пройшов урок пам’яті «Вмремо, а здобудемо ключі від щастя…»

Цей захід  було розпочато вступним словом вчителя історії  Пагул Т.П. , яка  розповіла про найтрагічніші  сторінки історії - політичні репресії 30-х років. Свою розповідь супроводжувала презентацією  «Буремні 30-ті ХХ ст…».                                    

Вчитель української мови та літератури  Іващенко  І.М. розповіла про поетів- письменників, які стали жертвами сталінських репресій та відчули на собі утиски з боку тоталітарної системи. Інна Миколаївна наголосила на тому, що, наприклад, матір Остапа Вишні, як родичку репресованих, вивозили в товарному   вагоні на висилку. Вдома залишились малолітні діти, яких  могли забрати в дитячий будинок. Не маючи паперу, мати написала на ганчірці прохання до людей, щоб повідомили у Київ – сестрі – хай та забере дітей…  У ті  часи і до дітей репресованих   ставилися так само жорстоко – розкидали по всіх усюдах , міняли  прізвища, змушували відмовлятися від батьків.

Учні 8-11 класів у своїх виступах згадали про трагічні долі письменників «розстріляного відродження». Зворушливим моментом стало прочитання напам’ять уривків  з  творів  Гео Шкурупія, Драй-Хмари, Павла Филиповича, Євгена Плужника, Миколи Зерова, Григорія Косинки, Максима Рильського, Миколи Хвильового.

Класні  керівники    Чумаченко О.П.,  Ніколова О.П., Лупу Г.Д. разом зі своїми учнями  13 травня стали активними учасниками   круглого столу        « Знати, щоб пам’ятати. Пам’ятати, щоб не повторити.» Учні мали змогу почути  корисну інформацію  про репресованих новонекрасівців   1939-1941 рр.:  Ремізов Липатій Филатович(1902-1983, онучка Ніколаєва Галина Степанівна);  Арешкін  Давид  (правнучка Фортуна Олена Терентіївна);  Арешкін Маркел Васильович (1900- 1958рр, онучка Лупу  Галина Давидівна).

Ніколова  В.П. розкрила поняття «репресія, депортація, реабілітація», розповіла про трагічні долі односельців, які відчули на собі весь жах тоталітарної системи з боку влади. Чумаченко О.П. зачитала уривок із листа Ремізової  Агафії Липатіївни  «Спогади з мого життя»,  Лупу Г.Д. ознайомила зі  сторінками  сімейного альбому    та   показала  фото свого дідуся,  який був репресований  в 1939р.  до Середньої Азії.

 

Проклятая чужбинушка , чужая ты земля,

Встречай меня сторонуша, родимая земля!

        Заступник Директора з НВР Іващенко І.М.

Всі фото можна переглянути за посиланням:https://cloud.mail.ru/public/68r2/oyqNc2W2H

 

Категорія: Вісті з шкіл району | Переглядів: 702 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz