П`ятниця, 29 Бер 2024, 5:27 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2012 » Жовтень » 31 » Обрані вузи почнуть вступну кампанію-2013 раніше за інших
1:22 AM
Обрані вузи почнуть вступну кампанію-2013 раніше за інших
Міносвіти планує суттєво змінити підхід до процесу зарахування абітурієнтів під час вступної кампанії, відомство вже завершує підготовку проекту умов прийому до вищих навчальних закладів у 2013 році

До Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2013 році планується внесення норми, згідно з якою дослідницьким вузам буде надана можливість розпочати прийом документів від абітурієнтів на два тижні раніше, ніж іншим вузам країни. Про це повідомляє "Сегодня" з посиланням на представників вищих навчальних закладів, які ознайомилися з проектом документа.

"Абітурієнти зможуть перевірити свої сили, спочатку подавши документи до провідних вузів", - пояснив перший проректор Київської політехніки Юрій Якименко.

Його колеги впевнені, що це не зашкодить іншим вузам. "Якщо майбутній студент вирішить вступати до конкретного вищого навчального закладу, він не змінить свого рішення тільки тому, що, приміром, у НАУ раніше приймають заяви. Зате це допоможе розвантажити приймальні комісії", - зазначає ректор Національного гірничого університету Геннадій Півняк.

Є ідея підняти для абітурієнтів прохідну планку ЗНО з профільного предмета до 150 балів. "У цьому році бал ЗНО було піднято з 124,5 до 140. І практика показала користь цього нововведення. Так, близько 100 тисяч абітурієнтів не змогли вступити до вузів, і змушені були вступати до коледжів. Однак рівень знань тих, хто вступив, вище, ніж був у попередні роки. Тому хотілося б залишити цю норму", - каже Якименко.

Також планується, що у 2013 році приймальні комісії не будуть приймати у абітурієнтів оригінали документів відразу. Ця норма могла б звести до мінімуму махінації під час трьох хвиль зарахування майбутніх студентів. Нерідко абітурієнти скаржилися на те, що поки вони везли оригінали, навчальний заклад уже встигав рекомендувати до зарахування вступників з більш низькими конкурсними балами.

Представники вищих навчальних закладів наполягають і на скороченні кількості вузів, до яких можна подавати документи, до трьох. Зараз документи можна подавати до п'яти вузів, і в кожному з них на три напрями. "Це велике навантаження на приймальні комісії і зайві витрати. Якщо в цьому році у міністерстві назустріч нам не підуть, буде домагатися в наступному", - говорить Геннадій Півняк.

Також у вузах вважають, що ця норма допоможе абітурієнтам більш зважено підходити до вибору майбутньої професії. Однак у Міністерстві освіти запевняють, що не введуть цю норму, оскільки вона скорочує права абітурієнтів.

Проект Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2013 році поки доопрацьовується в Міністерстві освіти. Після остаточної підготовки документа, проект буде винесений для громадського обговорення. "Зараз ними займається робоча група, у неї є маса побажань від вузів, студентських організацій. Як тільки зведений текст буде підготовлений, ми винесемо його для публічного обговорення на сайті міністерства", - повідомив міністр освіти Дмитро Табачник.

Джерело: за матеріалами: Освіта.ua
Переглядів: 655 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz