П`ятниця, 26 Кві 2024, 7:47 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2014 » Грудень » 16 » «Ой Андрію, Андрію, даруй нам надію!» (про свято Андрія в Матроському НВК)
11:59 AM
«Ой Андрію, Андрію, даруй нам надію!» (про свято Андрія в Матроському НВК)

фото

З-поміж найбільших зимових свят, мабуть, найвеселішим та найочікуванішим було і залишається свято Андрія – вечір та ніч проти 13-го грудня. Саме тоді, за українським звичаєм, молодь збиралася в одній хаті на Великих Вечорницях і влаштовувала там усілякі дійства – починаючи ворожіннями та закінчуючи забавами і співами.

12 грудня,  в переддень свята Апостола Андрія Первозванного, учні 8-11 класів  під керівництвом Статирової М.Д., проводили Андріївські вечорниці.

Вони оживили українські традиції, нагадали нам як святкували наші  пращури, продемонстрували таємничість обряду.

Розпочали свято ведучі Квітка А. та Стоянова В., які звернулися до присутніх з вітальними словами, повідомили гостям про історію свята, необхідність збереження народних традицій, звичаїв та обрядів.

Прийняла вечорниці дбайлива господиня Брусова А. та її вправна дочка Галина (Коверзнева Г.). Як і годиться, першими до оселі завітали дівчата із дзвінкими піснями, які не забули  й про ворожіння на нареченого, що перейняли від своїх бабусь та матерів: на тарілку, на балабушки, на чоботи та інші.                                                                                                                           З гучними та веселими піснями на вечорниці завітали й парубки, які принесли неабияку радість дівчатам. Хвалилися своїми покупками з базару й господар (Плужник Є.) з кумом (Єні В.) Цього ж вечора намагався знайти свою наречену й Петро сільський багач (Шустовський О.).                                Наші господинькі показали не лише вміння відроджувати традиції, а й кулінарне мистецтво. Вареники, якими люб’язно пригощали дівчата, були з сюрпризом.

Андріївські Вечорниці засвідчили, що сучасна молодь повертається до народних джерел, відроджує українські традиції, дотримується і поважає їх.

         Дякуємо всім учасникам Вечорниць за відродження традіцій, українського слова та рідної пісні. Віримо, що з таким поколінням у нас світле майбутнє!

Педагог-організатор: Статирова М.Д.


фото

фото

Категорія: Вісті з шкіл району | Переглядів: 591 | Додав: andrejjskbkin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz