Четвер, 25 Кві 2024, 4:10 AM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2014 » Листопад » 20 » Освітня профспілка глибоко обурена діями уряду
8:06 PM
Освітня профспілка глибоко обурена діями уряду

Члени ЦК Профспілки працівників освіти і науки вважають неприпустимим подальший наступ на права працівників бюджетної сфери. Про це йдеться у листі ЦК Профспілки працівників освіти і науки до президента Петра Порошенка.

Голова профспілки Георгій Труханов, звертаючись до президента, зазначає, що профспілка висловлює глибоке обурення діями уряду, спрямованими на порушення трудових прав та соціально-економічних інтересів освітян.

У профспілці нагадують, що за період з березня по травень поточного року урядом прийнято низку постанов, якими зменшено розміри надбавок за престижність праці педагогічним працівникам з фіксованих 20% до їх граничного розміру не вище 20% посадового окладу. Скасовано норми про встановлення доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників.

"В порушення норм закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік" державні адміністрації зобов’язано оптимізувати штатну чисельність працівників закладів та установ освіти, відправляти працюючих у відпустки без збереження заробітної плати, встановлювати неповний робочий час, зменшувати або скасовувати надбавки і доплати без попередження працівників", - наголошують у профспілці.

Також у листі до президента зазначається, що у підготовленому Мінфіном законопроекті "Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні" переважаюча більшість норм звужує порівняно з чинним законодавством зміст та обсяг прав працюючих, пенсіонерів, студентської та учнівської молоді, малозахищених категорій населення. Передбачається скасування законодавчо встановлених статтями 61 та 57 закону "Про освіту" гарантій щодо фінансового забезпечення освітньої галузі, рівня посадових окладів педагогічних і науково-педагогічних працівників та умов оплати праці спеціалістів закладів освіти.

"Запропоноване збільшення норми навчального навантаження вчителів загальноосвітніх закладів та керівників гуртків позашкільних навчальних закладів, вихователів дошкільних навчальних закладів спричинить скорочення лише впродовж двох наступних років понад 100 тисяч ставок. Реалізація пропозицій про наповнюваність класів загальноосвітніх навчальних закладів не менше 30 учнів, а у сільській місцевості не менше 10 учнів призведе до закриття понад 2500 початкових та неповних середніх шкіл, що може спричинити знищення сіл з малою чисельністю населення", - наголошують у профспілці.

"Члени Центрального комітету висловлюють занепокоєння з приводу недостатності обсягів на освіту в проекті Державного бюджету на 2015 рік. За наявною інформацією в останньому законопроекті не передбачається зростання розміру мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника першого тарифного розряду ЄТС. Грошовий розрив між цими величинами, починаючи з грудня минулого року, становить 366 гривень, внаслідок чого педпрацівник лише на ставці заробітної плати втрачає щомісячно понад 700 гривень. В наступному році такі втрати ще збільшаться. За експертними оцінками впродовж 2014-2015 років падіння реальних доходів працівників сягатиме від 20 до 30 відсотків", - йдеться у листі голови профспілки Георгія Труханова.

Він зазначає, що за наявними даними організаційних ланок профспілки в окремих територіях під загрозою своєчасна та в повному обсязі виплата в поточному році заробітної плати працівникам навчальних закладів та установ освіти, додаткова потреба яких складає близько 1,2 млрд.грн.

"Члени ЦК вважають неприпустимим подальший наступ на права працівників бюджетної сфери, зокрема освітян, науковців, працівників культури, медичних працівників. Вирішення державних проблем переважно за рахунок працівників бюджетної сфери, пенсіонерів, студентської молоді, інших незаможних громадян, несправедливо", - йдеться у листі.

У профспілці наголошують на необхідності вжиття владою заходів для легалізації тіньового бізнесу, боротьби з ухиленням від сплати податків, збільшення оподаткування заможних верств населення, пом’якшення податкового навантаження для громадян із низьким рівнем доходу.

Звертаючись до Порошенка, у профспілці закликали президента не допустити прийняття закону "Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні" у запропонованій Міністерством фінансів редакції, оскільки реалізація його норм може спровокувати соціальний вибух.

"Просимо Вас, як гаранта Конституції України, забезпечити дотримання трудових прав працівників навчальних закладів та установ освіти і науки та надати відповідні доручення щодо скасування незаконних постанов Кабінету Міністрів України та зобов’язань державним адміністраціям здійснювати заходи, які призведуть до порушення прав працюючих", - йдеться у листі ЦК Профспілки працівників освіти і науки, що підписаний його головою Георгієм Трухановим.

Джерело: http://osvita.ua/school/43957/

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 670 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz