П`ятниця, 29 Бер 2024, 0:48 AM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2018 » Лютий » 9 » Повышение квалификации учителей: Кто? Что? Когда?
11:19 AM
Повышение квалификации учителей: Кто? Что? Когда?

Першого вересня 2018 року всі першокласники України прийдуть у Нову українську школу та навчатимуться за новим Державним стандартом початкової освіти. Ключовими особами реформи середньої освіти є вчителі, які мають реалізувати зміни – кожен у власному класі. Аби підтримати педагогів на цьому шляху, Міністерство освіти і науки України почало масштабне підвищення кваліфікації вчителів – всі, хто навчатиме першачків з 1 вересня цього року, мають пройти перенавчання. Пропонуємо вам відповіді на основні питання щодо підвищення кваліфікації – хто? що? коли? як? його проходитиме.

Підвищення кваліфікації для вчителів, що братимуть перший клас у 2018 році

У початковій школі з 1 до 4 класу в дітей є основний вчитель (раніше їх називали класоводами). Наступного року 1 клас візьмуть 22 тис вчителів початкових класів. Саме вони навчатимуть першачків більшості предметів і саме для них підвищення кваліфікації починається вже зараз. Наказом МОН затверджена типова програма підвищення кваліфікації цих вчителів, що складається з дистанційного онлайн-курсу на порталі EdEra та трьох очних сесій в обласних інститутах післядипломної педагогічної освіти, в межах яких спеціально підготовлені тренери закріплюватимуть знання педагогів на практиці.

Календар підвищення кваліфікації для цієї групи вчителів має такий вигляд

  • З 1 лютого 2018 року та до кінця травня 2018 року – триватиме активна фаза навчання в межах дистанційного курсу на порталі EdEra (https://ed-era.com/nus). Це означає, що протягом цього часу на онлайн платформі для проходження відкриватимуться нові модулі, з якими може ознайомитися педагог. З 1 лютого було викладено 2 модулі – «Загальний огляд» та «Організація класу». 26 лютого відкриється модуль «Інтегроване навчання», 1 квітня – «Методики викладання в 1 класі», 20 квітня – «Нейропсихологія», а 7 травня – «Інклюзивна освіта».
  • Реєстрація для проходження цього курсу не закінчиться ніколи, курс завжди залишатиметься відкритим та безкоштовним. Курс доступний 24/7, тому кожен педагог може проходити його у власному темпі та в зручному форматі. Вчителям, що братимуть перший клас у 2018 році, бажано пройти цей курс до кінця травня чи середини червня 2018 року, адже очні сесії та тренінги, які проходитимуть педагоги, будуть тематично прив’язані до онлайн курсу. Тож попередня підготовка значно полегшить роботу з тренерами. Курс доступний абсолютно для кожного, не лише вчителі, а всі охочі можуть пройти його. Зареєструватись для онлайн-навчання та дізнатись більше про курс можна за посиланням: https://ed-era.com/nus.
  • З 15 лютого до 6 березня 2018 року – на базі Інститутів післядипломної педагогічної освіти проходитиме перша настановча сесія для вчителів. Вона триватиме 2 дні.
  • У березні-квітні 2018 року – педагоги пройдуть другу очну сесію, що триватиме 3 дні.
  • У травні-червні 2018 року – заплановано проведення фінальної та найдовшої третьої очної сесії для вчителів, що триватиме 5 днів.

Для того, щоб дізнатись графік проведення очних сесій у своїй області, педагог має звернутись до обласного Інституту післядипломної педагогічної освіти.

Для вчителів музики та фізкультури, що навчатимуть першокласників у 2018 році, також рекомендовано пройти дистанційний онлайн-курс на порталі EdEra. Однак вони не займатимуться з тренерами в межах очних сесії, й для допуску до навчання першокласників наявність сертифікату про проходження онлайн-курсу для цих вчителів не є обов’язковим.

Підвищення кваліфікації для вчителів іноземних мов, що також навчатимуть першокласників у 2018-2019 навчальному році

Учителі іноземних мов проходитимуть окреме обов’язкове навчання, що буде організовано за сприяння Британської Ради, Goethe-Institut і Посольства Франції в Україні. Загалом бюджет забезпечує викладання в школі чотирьох іноземних мов – англійської, німецької, французької та іспанської. Саме вчителі, що навчатимуть першокласників цим мовам, пройдуть обов’язкове навчання. Загалом йдеться про понад 19 тис педагогів.

  • Для вчителів англійської мови

Педагогів, що навчатимуть першокласників у 2018 році англійській мові, найбільше – 17 тис 524 особи. Підготовку тренерів організували Британська Рада спільно з Кембриджським Університетом. Навчання проходитиме протягом трьох місяців – березня, квітня та травня.

Підготовка відбуватиметься в очно дистанційному форматі – вчителі, які пройдуть 3-денне очне навчання, отримають доступ до онлайн платформи, створеної спільно Британською Радою і Кембриджським Університетом.

На цій платформі вчителів мають забезпечити не лише теоретичним і практичним матеріалом щодо методик викладання, але й безпосередньо матеріалами для навчання – іграми, відео, завданнями, які можна буде використовувати на уроках.

Щоб зареєструватися на курс, вчителю потрібно звернутись до методиста в обласному Інституті післядипломної педагогічної освіти регіону, де знаходиться його школа.

  • Для вчителів німецької мови

Загалом цього року мають пройти підвищення кваліфікації 1 тис 325 учителів німецької мови. У підготовці тренерів та програми підвищення кваліфікації для них допомагав Goethe-Institut.

Для навчання вчителів НУШ використовуватимуть програму «DLL - Вчимося навчати німецької». Навчання вчителів розраховане на 12 тижнів: спочатку очне навчання протягом 2-3 днів, потім – дистанційний курс і на завершення – ще один очний методико-дидактичний семінар. Загалом навчання триватиме 80 академічних годин.

У межах дистанційного модуля вчителі в групах працюватимуть над практичним дослідженням – проектом. Потім кожен учасник має провести цей проект на власному занятті наприкінці курсу та оцінити його успішність з групою і тьютором.

Вчителям, яким потрібно актуалізувати або покращити знання мови, пропонується пройти 10-тижневий курс «Німецька для вчителів онлайн», на якому також приділятимуть увагу методико-дидактичній компетентності.

Щоб зареєструватися на курс, вчителю потрібно звернутись до методиста в обласному Інституті післядипломної педагогічної освіти регіону, де розташована його школа.

  • Для вчителів французької мови

Загалом пройти перепідготовку в 2018 році мають 302 учителі французької мови. У реалізації їхнього навчання МОН допомагає Посольство Франції в Україні.

Вчителям пропонують пройти підготовку за програмою PRO FLE, розробленою Міжнародним центром педагогічних досліджень (CIEP) та Національним центром дистанційної освіти Франції (CNED).

Навчання триватиме протягом чотирьох місяців – 4 модулі по 40 годин. Кожен модуль складатиметься з 30 годин дистанційного навчання за допомогою онлайн платформи і 10 годин – очного в Інститутах післядипломної педагогічної освіти. Заняття на онлайн платформі, де навчатимуться педагоги, платні, але вартість повністю покриє Посольство Франції.

Щоб зареєструватися на курс, вчителю потрібно звернутись до методиста в обласному Інституті післядипломної педагогічної освіти регіону, де знаходиться його школа.

  • Для вчителів іспанської мови

У 2018 році іспанській мові першачків навчатимуть 32 педагоги, які також пройдуть обов’язкове навчання. Воно відбуватиметься на базі інститутів післядипломної педагогічної освіти і триватиме за графіком, затвердженим ІППО.

Щоб пройти навчання, вчителю потрібно звернутись до методиста в обласному Інституті післядипломної педагогічної освіти регіону, де знаходиться його школа.

Усі вчителі, що навчатимуть першокласників у 2018-2019 н. р., матимуть можливість підвищити кваліфікацію протягом 2018 року. Навчання можна бути пройти у кілька спроб, однак у випадку, якщо вчитель не зможе успішно «подолати» курси, він не зможе навчати першачків. Винятки  робитимуть для випадків, коли вчителі з об’єктивних причин не змогли пройти навчання. Тоді його можна буде здійснити ще восени.

Матеріали використані з офіційного сайту Освіта.ua

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 606 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz