Четвер, 28 Бер 2024, 10:33 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2017 » Липень » 5 » Про недопущення звуження прав та гарантій освітян в проекті нового закону «Про освіту»
3:58 PM
Про недопущення звуження прав та гарантій освітян в проекті нового закону «Про освіту»

22 червня 2017 року у Закарпатській області відбулося виїзне засідання президії ЦК Профспілки.

 До розгляду на засідання було винесено ряд актуальних питань діяльності Профспілки, серед яких основним є соціально-економічний стан галузі та його законодавче забезпечення. Зокрема, це стосується й проекту нового закону «Про освіту» та недопущення звуження прав та гарантій освітян у ньому.

Президія Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України, заслухавши інформацію Голови Профспілки працівників освіти і науки України Г.Ф.Труханова «Про соціально-економічний стан галузі та його законодавче врегулювання» констатує, що у доопрацьованій Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти редакції проекту закону «Про освіту», реєстраційний № 3491-д, що готується до другого читання на 11 липня 2017 року, передбачається встановлення рівня мінімального посадового окладу педагогічних працівників в розмірі трьох прожиткових мінімумів замість норми про три мінімальні заробітні плати законопроекту, прийнятого у першому читанні. Запровадження такої норми призведе до звуження трудових прав педагогічних працівників, передбачених статтею 57 чинного закону «Про освіту», якою визначено, що держава гарантує встановлення середніх посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічним працівникам на рівні не нижчому від середньої заробітної плати працівників промисловості.

      За даними статистики середня заробітна плата працівників промисловості за квітень 2017 року становила 7102 гривні. Враховуючи величину прожиткового мінімуму на працездатну особу станом на квітень 1600 гривень, розмір посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії відповідно до цієї норми становитиме 4800 гривень, а середній розмір посадових окладів усіх педагогічних працівників, який нині відповідає 13 тарифному розряду, складатиме 5808 гривень, що на 1294 гривні менше гарантованих статтею 57 чинного закону.

       Звужені державні гарантії в рівні оплати праці науково-педагогічних працівників, найнижчий посадовий оклад для яких передбачається у розмірі лише на 25 відсотків вище окладу педагогічного працівника за найнижчою посадою. Таким чином посадовий оклад викладача-стажиста, що нині відповідає 15 тарифному розряду, буде нижчим на 1000 гривень від розміру посадового окладу педагогічного працівника, що оплачуватиметься також за 15 тарифним розрядом.

     Норма законопроекту про фінансування галузі освіти в обсязі 7 відсотків від валового внутрішнього продукту, що включає близько 1 відсотка коштів спеціального фонду, засвідчує про його недостатність. Видатки в такому обсязі забезпечують лише 40 відсотків потреби в коштах на оплату праці відповідно до державних гарантій, часткове фінансування навчальних закладів за житлово- комунальні послуги, оплата за які у вищих навчальних закладах здійснюється переважно за рахунок власних коштів, стипендіальне забезпечення та інші потреби закладів та установ освіти - в мізерних сумах. Державою мають бути забезпечені гарантії бюджетних асигнувань на освіту в розмірі, не меншому 10% ВВП.

        Позиція Галузевої Профспілки, висловлена у зверненнях на адреси Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України, Федерації профспілок України, Спільного представницького органу об’єднань профспілок, стосовно негативної оцінки норм проекту закону в частині фінансування освітньої галузі, оплати її здобуття особами, які навчаються, гарантій в оплаті праці педагогічних, науково-педагогічних працівників та спеціалістів освіти, їхніх трудових відносин, сертифікації, робочого часу, як таких, що звужують права і гарантії працівників освіти, засвідчена особистими підписами понад 650 тисяч освітян, так і не була врахована.

         Президія наголошує, що норми нового закону мають базуватися на визначених статтею 53 Конституції України гарантіях держави та враховувати Рекомендації ЮНЕСКО «Про становище вчителів» 1996 року і не можуть погіршувати зміст і обсяг прав освітян, що заборонено статтею 22 Конституції України.

Президія ЦК Профспілки постановляє:

1.Інформацію Голови Профспілки Г.Ф.Труханова «Про соціально-економічний стан галузі та його законодавче врегулювання» взяти до відома.

2. Визнати такими, що не можуть бути підтримані, норми законопроекту «Про освіту», реєстраційний № 3491-д, стосовно обсягів фінансового забезпечення освітньої галузі, рівня оплати праці педагогічних, науково-педагогічних працівників та спеціалістів освіти.

3. Виборним органам організаційних ланок Профспілки усіх рівнів:

  • організувати звернення від трудових колективів установ і закладів освіти до Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України, Федерації профспілок України, Спільного представницького органу об’єднань профспілок з метою відстоювання у проекті закону «Про освіту» норм стосовно обсягів фінансового забезпечення освітньої галузі, рівня оплати праці педагогічних, науково-педагогічних працівників та спеціалістів освіти;
  • провести у регіонах різноманітні заходи в підтримку вимог Профспілки, та загальну підсумкову акцію протесту у місті Києві під час другого читання законопроекту;
  • провести підготовку до всеукраїнського страйку 1 вересня у випадку прийняття у другому читанні законопроекту без врахування вимог Профспілки.

4. З метою забезпечення при ухваленні законопроекту безумовного дотримання норм статей 22 та 53 Конституції України, недопущення звуження прав і гарантій працівників, формування належної громадської думки стосовно негативних положень законопроекту посилити інформаційну роботу у організаційних ланках Профспілки з залученням усіх учасників освітнього процесу, батьків осіб, які навчаються, шляхом:

– проведення зустрічей, прес-конференцій, брифінгів, інтерв’ю для преси,

– участі у радіо- і телепрограмах, ток-шоу на місцевих телевізійних каналах,

– виступу експертами з питань соціально-економічного захисту освітян для місцевих газет та журналів,

– підготовки прес-релізів, власних публікацій, інформаційних добірок для місцевої преси,

– постійного висвітлювання інформації на власних сайтах, оновлювання її у соціальних мережах,

– поширення агітаційно-наочної продукції під час проведення різних заходів через групи у соціальних мережах,

–широкого використання електронної комунікації та можливостей електронної пошти.

 

 

Категорія: Профспілкові новини | Переглядів: 732 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz