Четвер, 25 Кві 2024, 9:15 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2017 » Листопад » 15 » Проведення тижня української писемності і мови в Кам’янському НВК
10:42 AM
Проведення тижня української писемності і мови в Кам’янському НВК

Традиційно в один з перших тижнів листопада в Кам’янському НВК в межах національно-патріотичного виховання урочисто проходить Тиждень української писемності та мови. Найрізноманітніші заходи з нагоди Дня української писемності і мови тривали упродовж усього навчального тижня – з 6 по 10 листопада. Це і конкурси, й виставки, і квести, і просто змагання, і конференція, а також цікаві уроки про скарби українського слова, класні години.
Цього року програма тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатий світ краси і принад української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів українського народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.
Метою всіх проведених заходів було:
- виховання почуття гордості за свою країну, її культуру, за українську мову;
- донести до учнів красу і багатство української мови;
- формувати відчуття краси української мови;
- розвивати мовленнєві здібності учнів;
- збагачувати словниковий запас;
- виховувати любов до української мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.
У 7-А класі вчитель української мови та літератури Кириленко С. М. провела годину спілкування «Мандрівка в країну писемності». Мета заходу-познайомити учнів із походженням та розвитком писемності, розкрити лексичне багатство української мови, довести, що українська мова – це духовна святиня, найдорожчий і найбільший наш скарб; розвивати почуття національної гідності; виховувати в учнів потребу зберігати, як святиню, все те, що пов’язує нас із рідною землею; любов до українських традицій, народної мудрості, бережливе ставлення до краси і гармонії слів української мови. Ведучі заходу Дімова А. та Гіневська А. наголосили, що захід присвячується українській мові. Саме тій мові, якою сьогодні ми розмовляємо, пишемо, читаємо. Учениця Остапик К. пригадала історію створення писемності, запросила учням здійснити уявну мандрівку в Країну Писемності. Її помічник-гід Живодеров О. оголосив маршрут. По дорозі до Країни Писемності учні почули легенду про виникнення писемності, а біля входу в Країну Писемності учнів зустріли Кирило й Мефодій – укладачі першої упорядкованої слов’янської абетки. Учні Кожукар Д. й Живодеров О. познайомили всіх із видами письма. З розповіді учителя учні дізналися, що зачинателем сучасної української літературної мови вважається І. П. Котляревський, основоположником - Т. Г. Шевченко, а його послідовники - Леся Українка, Іван Франко. На березі річки Народної мудрості була проведена гра «Мовне доміно». Тут учні мали поєднати початок і закінчення прислів’я, пояснити їх. Закінчилося свято піснею на музику і слова Тараса Петриненка «Молитва за мову».
Для учнів 8 – А, 8 – Б класів учитель української мови та літератури Саказли Т. М. провела інтелектуальний марафон «Незвичайна мова – мова калинова». Під час заходу учні ознайомилися з інформацією про Петра Яцика, його біографію, меценацтво, особливу роль у розвитку і збереженні української мови далеко за межами України. Після інформаційної лекції восьмикласникам були запропоновані такі завдання: скласти декілька речень, в котрих усі слова починалися б з однієї й тієї ж літери; з даного вчителем слова скласти якомога більше нових слів; пригадати і записати прислів’я або приказки про мову; конкурс «Вгадай, про кого йдеться».
Також учнями 8 – А класу був створений усний журнал «Петро Яцик – видатний українець».
Вчитель української мови та літератури Половнюк М. М. учнів 6 – А класу запросила на інтелектуальну гру “Я знаю українську мову”, девізом якої стали слова Т. Г. Шевченка: «І возвеличимо на диво/І розум наш, і наш язик…». Мета заходу – повторити з учнями вивчене з фонетики, лексики, морфології, фразеології, словотвору; викликати бажання вивчати українську мову, здобувати знання, милуватися її красою; розвивати мовлення учнів, творчі здібності; виховувати любов до українського слова, рідної землі. Завдання марафону були спрямовані на увагу, пам'ять, кмітливість, спостережливість школярів. Звичайно, що таким чином в класі було виявлено найкращого знавця української мови. Ним стала Бурлаченко В.
Учні 5-А класу стали учасниками Патріотичного квесту. Завданням заходу було перевірити знання учнів про Батьківщину та все, що з нею пов’язане. Учні мали змогу показати свої знання українських пісень, віршів, загадок, казок. Їх чекали завдання на 7 станціях: «Відгадай пісню», «Улюблені казки», «Співаймо Гімн України», «Вірші Т. Г. Шевченка», «Національна символіка», «Загадки», «Карта України». За кожне правильно виконане завдання учні отримали соняшничок. Максимальна кількість соняшників на одній станції – 5.
9 листопада учителями української мови та літератури НВК було проведено конференцію для учнів 5-6 класів «Я був, є і залишатимусь українцем», присвячена відомому меценату, засновнику конкурсу знавців української мови П. Яцику, яку підготувати учні 7-8 класів.
Бібліотекар НВК Кілафли М. І. організувала тематичну виставку художньої, наукової, публіцистичної літератури про українську словесність «Слова… В вас мудрість вічна і любов жива».
Тож учні НВК мали можливість пересвідчитися в тому, що наш народ – єдиний, його мова – це велика основа для єдності всієї держави, єднання минулого і майбутнього покоління, тому слід жити за Словом, з якого почалася Україна, утверджувати українську мову та оберігати її.

В. о. директора М. М. Половнюк

Категорія: Вісті з шкіл району | Переглядів: 521 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz