Четвер, 28 Бер 2024, 11:52 AM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2016 » Січень » 29 » Рекомендації Міністерства охорони здоров'я щодо проведення вакцинації проти поліомієліту
3:00 PM
Рекомендації Міністерства охорони здоров'я щодо проведення вакцинації проти поліомієліту

Рекомендації щодо проведення вакцинації проти поліомієліту вакциною ОПВ в рамках третього раунду вакцинації ОПВ в організованих дитячих колективах

В Україні у відповідь на спалах поліомієліту було проведено два раунди додаткової вакцинації ОПВ дітей віком від 2 місяців до 6 років. Протягом першого раунду вакцинації було охоплено 64,7% дітей віком від 2 місяців до 6 років, протягом другого раунду – 75,2% дітей віком від 2 місяців до 6 років.

Третій раунд додаткової вакцинації ОПВ дітей в Україні буде проведено з 25.01.по 05.02.2016 року. Такі раунди додаткової вакцинації ОПВ проводяться у зв’язку з тим, що у 2015 році було виділено вакциноспоріднений поліовірус (ВСПВ) типу 1 від двох дітей з гострим в’ялим паралічем (ГВП) в Україні. Випадки не пов’язані один з одним, зареєстровані у двох різних районах (Рахівському і Тячівському) Закарпатської області. Поліовірус у цих випадках був виявлений Національною поліовірусною лабораторією (ДЗ «Український центр моніторингу та контролю за захворюваннями МОЗ України», м. Київ) та визначений як циркулюючий ВСПВ (цВСПВ) тип 1 регіональною референс-лабораторією Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) 28 серпня 2015 року. Результати були підтверджені Глобальною референс-лабораторією з поліовірусів центру контролю та попередження захворюваності (CDC) в Атланті, США.

Виявлені випадки цВСПВ в Україні є рідкісними формами поліовірусу, що виникають лише за умови низького рівня охоплення вакцинацією. Низький рівень популяційного імунітету дозволяє вірусу з поліовакцини циркулювати та набувати патогенних якостей дикого поліовірусу. Генне секвенування виявило високий рівень відхилення цих вірусів від оригінального вакцинного вірусу – 26 мутацій в одному випадку і 20 мутацій в іншому. Більше того, випадки мали 18 спільних мутацій, що вказує на їх спільне походження і приблизно на два роки еволюційного розвитку.

Ці два випадки вказують на активну передачу ВСПВ типу 1 в Україні і трактуються як спалах поліомієліту.

Високий рівень дивергентності ізолятів від виявлених випадків вказує на те, що виявлений вірус вже мав змогу циркулювати невиявленим протягом приблизно 2 років. Оскільки між дикими поліовірусами та цВСПВ немає різниці з точки зору пов’язаного з ними клінічного захворювання, існує високий ризик подальшого виникнення випадків поліомієліту. Цей спалах може поширитися на інші території України та сусідні країни, якщо передачу вірусу не буде негайно зупинено шляхом оперативної та високоякісної імунної відповіді. Поточна ситуація в Україні загрожує всій Європі втратою статусу регіону, вільного від поліомієліту, який було досягнуто в 2002 році, а також ставить під загрозу успішне виконання Глобальної ініціативи з викорінення поліомієліту, що очікувалося у найближчому майбутньому.

Популяційний імунітет проти поліомієліту в країні є надзвичайно низьким. У 2014 році лише 50% дітей віком до року отримали повну вакцинацію проти поліомієліту та інших вакцинокерованих захворювань. У 2015 році за найоптимістичнішими оцінками, ця цифра є навіть нижчою, що відсуває  Україну на рівень країн з найнижчим рівнем охоплення вакцинацією у світі. Через постійне зниження рівня охоплення вакцинацією в країні з 2009 року кількість невакцинованих дітей швидко зросла до приблизно 1,5–1,8 млн. дітей.

Визначення дітей, які підлягають вакцинації РПВ в рамках третього раунду.

  1. Вакцинації ОПВ в рамках третього раунду підлягають усі діти, як щеплені для профілактики поліомієліту раніше за віком, так щеплені частково, з порушенням календаря щеплень.

2.    Третій раунд охоплюватиме всіх дітей віком від 2 місяців до 10 років (9 років 11 місяців 29 днів), території обслуговування медичних закладів, незалежно від їх поточної реєстрації. Для досягнення вищих показників охоплення населення, школярі будуть вакциновані також і в школах.

Порядок проведення щеплень ОПВ в закладах освіти в рамках третього раунду.

(Наказ МОЗ України від 16 вересня 2011 року № 595 (у редакції наказу МОЗ України від 11 серпня 2014 року № 551)

  1. При проведенні вакцинації в закладах освіти, для забезпечення своєчасного проведення профілактичних щеплень лікар, фельдшер, молодший спеціаліст з медичною освітою у дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладах заздалегідь інформують батьків або осіб, що їх замінюють, про проведення імунізації дітей, які підлягають профілактичному щепленню.
  2. Медичний огляд перед щепленням є обов’язковим. При  проведенні щеплень у дошкільних закладах або загальноосвітніх навчальних закладах медичні огляди проводяться у присутності медичного працівника.
  3. Протипоказання до вакцинації ОПВ та ІПВ визначаються чинними рекомендаціями МОЗ України щодо проведення імунопрофілактики (наказ МОЗ України №551 від 11.08.2014 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні»). Контакт з інфекційним хворим, в т.ч. на грип та інші ГРВІ, карантину, епідемії грипу не є протипоказаннями до вакцинації, чинниками для припинення/не проведення третього раунду вакцинації ОПВ.
  4. Проведення щеплення ОПВ в рамках третього раунду вакцинації дітей віком 6-10 років, що перебувають в школах-інтарнатах даної вікової групи до 100 осіб, вакцинувати в кабінетах щеплень ЗОЗ за місцем розташування даної школи-інтернату.
  5. ОПВ не призначається членам сім’ї ВІЛ-інфікованого та особам, що доглядають за ним. Вакцинація ОПВ дітям, які перебувають в контакті з ВІЛ-інфікованими дітьми в організованих дитячих колективах, не протипоказана.
  6. У медичній документації здійснюється відповідний запис лікаря про дозвіл на проведення щеплення та вкладається форма № 063-2/о.
  7. Профілактичні щеплення повинні проводитися при дотриманні санітарно-протиепідемічних правил і норм. Матеріально-технічне забезпечення Кабінетів щеплень повинно відповідати вимогам наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31 грудня 2009 року № 1095 «Питання організації роботи кабінетів щеплень».
  8. Транспортування, зберігання і використання вакцин, анатоксинів здійснюються з обов’язковим дотриманням вимог «холодового ланцюга».
  9. Після проведення профілактичного щеплення повинно бути забезпечене медичне спостереження під наглядом медичного працівника не менше 30 хвилин після вакцинації.
  10. Отримання згоди на щеплення (Наказ МОЗ України від 31.12.2009 №1086 "Про затвердження форми первинної облікової документації № 063-2/о «Інформована згода та оцінка стану здоров’я особи або дитини одним з батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики» та Інструкції щодо її заповнення»):
    1. Форма первинної облікової документації № 063-2/о (далі - Форма) "Інформована згода та оцінка стану здоров'я особи або дитини одним з батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики" є  обов'язковим  документом при щепленні або туберкулінодіагностиці дитини.
    2. Форму заповнюють на всіх дітей, що підлягають щепленню або туберкулінодіагностиці, незалежно від місця проживання.
    3. Заповнена форма означає, що особа та/або один з батьків або інший законний представник дитини перед щепленням або туберкулінодіагностикою отримали повну інформацію про процедуру щеплення, туберкулінодіагностики, про протипоказання до проведення щеплення або туберкулінодіагностики, про вакцину та про можливі несприятливі наслідки.
    4. Адресну частину Форми заповнює медичний працівник (лікар, молодший спеціаліст з медичною освітою), у присутності якого здійснено оцінку стану здоров'я особи або дитини, що підлягає щепленню або туберкулінодіагностиці, та заповнено форму. Форма заповненюється напередодні або в день щеплення.
    5. Пункти 1-9 Форми заповнюються особисто одним з батьків або іншим законним представником дитини.
    6. Форма підписується медичним працівником (лікарем, молодшим спеціалістом з медичною освітою), відповідно до пункту 10 форми.
    7. Факт відмови від щеплень з позначкою про те, що медичним працівником надані роз’яснення про наслідки такої відмови, оформлюється за формою № 063-2/о, підписується як громадянином (при щепленні неповнолітніх – батьками або іншими законними представниками, які їх замінюють), так і медичним працівником.
  11. Особливого спостереження під час перебування в дитячому колективі в післявакцинальний період щеплені діти не потребують.
  12. Розмежування в дитячому колективі контактів дітей, котрі не отримали щеплень для профілактики поліомієліту взагалі або щеплені частково, з дітьми, котрі отримали вакцинацію ОПВ, не проводиться.

Вимоги до проведення вакцинації в тимчасовому кабінеті щеплень.

(Наказ МОЗ України від 31.12.2009 № 1095 «Примірне положення про Кабінет щеплень»)

  1. Тимчасові Кабінети щеплень розгортаються ЛПЗ у медичних кабінетах ЛПЗ, медичних кабінетах дошкільних, загальноосвітніх, навчальних закладів І-ІУ рівнів акредитації, медичних пунктах підприємств тощо. Для забезпечення виконання функцій Кабінету створюються виїзні (мобільні) бригади.
  2. Питання організації діяльності щодо щеплень у тимчасових Кабінетах щеплень покладається на заступника керівника ЛПЗ, в установленому порядку.
  3. Виїзна (мобільна) бригада для проведення щеплень повинна складається з одного лікаря, одного фельдшера або молодшого спеціаліста з медичною освітою та одного реєстратора.
  4. Реєстраторами можуть бути медичні працівники, вчителі, студенти, інші добровольці.
  5. Необхідна кількість персоналу і бригад для проведення щеплення розраховується із розрахунку не більше 100 щеплень на день на одну особу, що виконує щеплення.
  6. Якщо очікуване навантаження на одну виїзну (мобільну) бригаду перевищує 100 осіб, що підлягають щепленням, слід планувати дві або більше одночасно працюючих бригад (мобільних).
  7. У тимчасових Кабінетах щеплень повинні бути такі документи:
  • форма первинної облікової документації № 063/о «Карта профілактичних щеплень»;
  • форма первинної облікової документації № 064/о «Журнал обліку профілактичних щеплень»;
  •  форма № 063-1/о «Карта імунізації»;
  • № 025/о «Медична карта амбулаторного хворого»; № 025-1/о «Вкладний листок на підлітка до медичної карти амбулаторного хворого»; № 026/о «Медична карта дитини (для школи, школи-інтернату, школи-ліцею, дитячого будинку, дитячого садку)»; № 112/о «Історія розвитку дитини» (за необхідності).

Санітарно-епідеміологічні вимоги до тимчасових Кабінетів щеплень:

  • загальна площа не менше 10 кв.м.;
  • обов’язково повинен бути водопровід (проточна вода) та, бажано, гаряче водопостачання;
  • у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання – встановлюються електроводонагрівачі (накопичувального або проточного типу) неперервної дії;
  • облаштування раковинами, дозаторами з рідкими (антисептичними) милом та розчинами антисептиків;
  • приміщення кабінету повинно мати природне освітлення;
  • перед розгортанням Кабінету щеплень генеральне прибирання приміщення із застосуванням дезінфекційних засобів;
  • вологе прибирання проводиться не менше 2 раз на добу з використанням миючих та дезінфекційних засобів.

№№/
п/п

Примірний табель оснащення Кабінету щеплень тимчасового

Найменування

Мінімально
необхідна
кількість

  1.  

Раковина або умивальник

1

  1.  

Стіл  робочий

1

  1.  

Стільці

4

  1.  

Маніпуляційний столик для розміщення витратних матеріалів

1

  1.  

Кушетка медична*

1

  1.  

Сумка холодильна для перенесення вакцин

2

  1.  

Холодоелементи

10

  1.  

Термоконтейнер для підтримки холодового ланцюга

5

  1.  

Апарат дихальний ручний (Амбу)

1

  1.  

Набір лицьових масок (різних розмірів для дітей всіх вікових груп*)

1

  1.  

Подушка киснева

1

  1.  

Вимірювач артеріального тиску (з набором манжеток різних розмірів для дітей всіх вікових груп*)

1

  1.  

Фонендоскоп

1

  1.  

Вата медична гігроскопічна, хірургічна (з розрахунку 1 грам на ін’єкцію)

100 гр

  1.  

Джгут кровоспинний гумовий

2

  1.  

Грілка гумова

1

  1.  

Пузир гумовий для льоду

2

  1.  

Системи для інфузій

3

  1.  

Серветки марлеві медичні стерильні 10 х 16 см.

1 уп.

  1.  

Стійка для розташування інфузійних систем

1

  1.  

Шприци медичні одноразового застосування з голками ін’єкційні (для надання невідкладної допомоги) 1,0; 2,0; 5,0 мл

по 3 шт. кожного об’єму

  1.  

Електровідсмоктувач *

1

  1.  

Таблиця надання первинної допомоги при невідкладних станах, які можуть розвинутись після застосування імунобіологічних препаратів

1

  1.  

Лоток медичний

1

  1.  

Лоток ниркоподібний

5

  1.  

Ножиці

2

  1.  

Пластир бактерицидний

1

  1.  

Пінцет анатомічний

2

  1.  

Пінцет хірургічний

2

  1.  

Рушники

6

  1.  

Рушники паперові одноразові

2 рулони

  1.  

Простирадло

2

  1.  

Рукавички хірургічні гумові

з розрахунку по числу щеплю вальних + 25%)

  1.  

Лінійка прозора (для вимірювання результатів туберкулінової проби)

1

  1.  

Термометри медичні максимальні скляні

10

  1.  

Термометри для вимірювання температури повітря

1

  1.  

Шприци медичні одноразового застосування з голками ін’єкційні 1,0; 2,0;

з розрахунку по числу щеплю вальних + 25%

  1.  

Шпатель одноразовий або багаторазовий стерильний

2

  1.  

Ємкість для знезараження термометрів

1

  1.  

Ємкість для знезараження використаних розхідних матеріалів

2

  1.  

Коробки для безпечної утилізації шприців

2

  1.  

Голкодеструктор

1

  1.  

Відро педальне з кришкою

1

  1.  

Мило (рідке*) або мило в одноразовій розфасовці

1

  1.  

Антисептик для обробки шкіри рук

1

  1.  

Аптечка для надання термінової медичної допомоги медичним працівникам та технічному персоналу лікувально-профілактичних закладів (відповідно до наказу МОЗ від 25.05.2000 № 120)

1

* бажано

Примірний Перелік лікарських засобів Кабінету щеплень

 

Перелік

Кількість (шт.)

  1.  

Адреналіну гідротартрат 0,18%

3 амп

  1.  

Атропін 0,1%

3 амп

  1.  

Вентолін, сальбутамол або аналог

3 амп.

  1.  

Гідрокортизон 0,25% (25 мг у 1 мл) або преднізолон 0,3% (30 мг у 1 мл)

3 амп

  1.  

Дозований інгалятор β-агоністу альбутеролу

1

  1.  

Діфенгідрамін (димедрол) 0,1%

3 амп.

  1.  

Еуфілін 2,0% або 2,4%

3 амп.

  1.  

0,9% розчин хлориду натрію по 200,0 мл.

1 фл.

  1.  

0,9% розчин хлориду натрію по 5,0 мл.

3 амп.

  1.  

Розчин спиртовий для зовнішнього використання 70%

1 фл.

  1.  

Розчин аміаку для зовнішнього застосування, водний 10 % по 40 мл у флаконах

1 фл.

Джерела інформації щодо поліомієліту:

Інформація для населення про поліомієліт http://moz.gov.ua/ua/portal/mtpp_publicinfo/

Новини про поліомієліт

http://moz.gov.ua/ua/portal/mtpp_news/

 
Категорія: Новини освіти | Переглядів: 675 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz