Вівторок, 23 Кві 2024, 8:32 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2018 » Листопад » 14 » Тиждень української мови та літератури пройшов у Кам"янському НВК
2:23 PM
Тиждень української мови та літератури пройшов у Кам"янському НВК

Спочатку було Слово, а зі слів створилася Мова. На планеті Земля сотні народів, та у кожного мова своя. Ми – українці і мова у нас – українська! Шанує і плекає народ рідну мову солов’їну.

В рамках тижня української мови та писемності в Кам’янському НВК з 05.11 по 09.11.2018 р було проведено ряд святкових заходів.

Розпочався тиждень з повідомлень на усіх уроках про те, чому присвячено заходи, і яке свято відзначають 9 листопада.

5 листопада під час виховної години «Петро Яцик. Меценат. УКРАЇНЕЦЬ» учні 9 – А класу (класний керівник Саказли Т. М.) у формі печі-кучі обмінялися інформацією про видатного діяча – Петра Яцика. Дев’ятикласники супроводжували свої виступи показом презентацій, а після цього обговорили поставлене проблемне запитання «Чому в Україні так мало меценатів в царині освіти та науки?». Обговорення було жвавим і цікавим.

Протягом тижня в 5-Б, 9-А, 9-Б та 10-Б класах вчителем Саказли Т. М. проводилися хвилинки ерудитів, короткотривалі цікаві завдання з української мови.

Серед учнів 6-х класів 06.11 було проведено інтелектуальну гру знавців української мови «Мово українська, мово солов’їно» (вчитель Нанкова М. І.). Змагалися команди «Мовознавці» та «Словограй». Школярі мали можливість проявити свої знання у таких конкурсах, як: «Мовне асорті», «Граматичний турнір», «Редактор», «Вгадай фразеологізм», «Словникар», «Скажи без затримки», «Відгадайко», «Цікавий наголос», «Склади прислів’я». Кожен учасник наприкінці змагання отримав «Абетку побажань».

Для учнів 11-Б класу 07.11 було проведено пробне ЗНО «Українську мову краще пізнайте – ЗНО відмінно складайте» (вчитель Нанкова М. І.).

9 листопада в 5-А класі була проведена мовознавчий конкурс «Ігри патріотів». Мета заходу - виховувати вольові якості, розвивати прагнення до перемоги і впевненість у своїх силах, учити не тільки відчувати радість від власних перемог, але й переживати за товаришів; розвивати почуття віри і правди, сміливості, кмітливості, виховувати патріотів своєї країни.

Учням були запропоновані 5 конкурсів: бліц-турнір «Аукціон слів» (дібрати до слів Батьківщина і Україна якнайбільше означень), «Представлення команд» (команда повинна оголосити назву, гасло, захистити емблему); вікторина «Наша країна - Україна» (команди по черзі відповідають на запитання вікторини), конкурс «Українські прислів’я та приказки» (ведучий оголошує початок прислів’я або приказки, команди повинні закінчити думку), конкурс «Українська пісня» (по черзі відтворюють мінусовки українських пісень, команди повинні за першими акордами відгадати пісню та заспівати її командою). Об’єднавшись у три команди, учні із зацікавленням брали участь у конкурсах, з нетерпінням чекаючи кожний наступний. За результатами гри І місце посіла команда «Сонце».

З учнями 8-А класу 9 листопада було проведено інформаційну виховну годину «Відомий і невідомий український меценат П. Яцик». Мета заходу –ознайомити учнів з життям і творчістю відомого мецената П. Яцика; формувати вміння розуміти, що українська мова – це скарб народу, який учні повинні здобувати із задоволенням і досягати успіхів у навчанні, завдяки плідній праці; прищеплювати любов до української мови та віру у свої можливості. Ведуча заходу Остапик К. прочитала вірш «Українська мова» Олеся Лупія напам’ять. Учні групи «Дослідники» познайомили всіх присутніх із дитинством П. Яцика, життям в Україні. А учениці Дімова А. та Гіневська А. освітили діяльність мецената в Канаді та внесок П. Яцика у розвиток української мови в Україні. Закінчився захід піснею на музику і слова Тараса Петриненка «Молитва за мову».

Хтось із великих сказав: «Усе минає, а слово залишається. Зникають у безвісті держави, володарі, раби. На порох розсипаються величні будівлі, вмирають дерева, пересихають ріки. Гори перетворюються на купи каміння. Все стає тліном і прахом, а написане слово залишається». Саме під таким гаслом 9 листопада в Кам’янському НВК була проведена загальношкільна лінійка для учнів 5-11 класів. Активну участь у проведенні лінійки взяли учні 8-х класів (вчитель Кириленко С. М.). Мета заходу - познайомити учнів із походженням та розвитком писемності, розкрити лексичне багатство української мови, довести, що українська мова - це духовна святиня, найдорожчий і найбільший наш скарб; розвивати почуття національної гідності; виховувати в учнів потребу зберігати, як святиню, все те, що пов’язує нас із рідною землею; бережливе ставлення до краси і гармонії слів рідної мови. Ведучі заходу Нанков В. та Гіневська А. наголосили, що цей захід присвячено українській мові. Саме тій мові, якою сьогодні ми розмовляємо, пишемо, читаємо. Учениці Остапик К. та Дімова А. повідомили усім, що нещодавно ще одним святом поповнився наш національний календар: День української писемності та мови. На свято була запрошена королева Граматика, яка повела всіх учнів у Стародавній Єгипет, Вавилон, Америку, Китай, щоб познайомити з історією писемності. По дорозі вони зустріли двох братів - Кирила й Мефодія, які розповіли про те, як же виникли наші літери. Окрасою лінійки був український танок «Гопак» та пісня «Десь по світу» у виконанні учнів 8-х класів. Учні змогли довести, що мова існує, живе, бореться незалежно від того, думаємо ми про неї чи ні, турбуємося чи забуваємо, шануємо чи зраджуємо, адже ніхто не заперечить давно біблійну істину: «Спочатку було слово…».

Під час лінійки всіх бажаючих було запрошено до участі в І-му етапі ХІХ Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика.

9-го листопада о 16.00 було проведено І-й етап Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика. На випробування прийшли представники з усіх класів. Діти уважно й ретельно попрацювали над завданнями. Протягом тижня в кожному кабінеті української мови та літератури були організовані книжкові виставки «Велична мова солов’їна»

Тиждень пройшов, але в кожного учня в серці залишилися чудові спогади про святкові заходи, і кожен зрозумів, чому так прекрасно звучать слова:

Без мови — не створити нам держави,
Доріг тернистих не перебрести!
Хай вороги жорстокі і лукаві—
Стіною стань і мову захисти!
Річ не про те, що мова солов'їна,
Бо мова глибше, ніж пташиний спів.
В її скарбниці— доля України,
Космічна нерозгаданість віків.

 

Категорія: Вісті з шкіл району | Переглядів: 504 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz