П`ятниця, 26 Кві 2024, 9:21 AM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2015 » Жовтень » 22 » В Ізмаїльський район завітали представники Міжнародного проекту "Мультилінгвальна освіта в Україні"
6:17 PM
В Ізмаїльський район завітали представники Міжнародного проекту "Мультилінгвальна освіта в Україні"

           "Межкультурный диалог жизненно важен сегодня.

Общение друг с другом открывает нам глаза

на богатство и многообразие нашего общества

и укрепляет нашу собственную идентичность.

Мы должны приветствовать возможность

познавать разные языки и культуры и использовать преимущества

разнообразия для создания гармонии между всеми людьми."

 

                                                    Пауло Коэльо

Мультилінгвізм (многомовність) - властивості людини вживати декілька мов в побуті, у сфері освіти, на робочому місці та інших сферах життя. 

 

В багатьох державах Європи і світу мешканці вільно користуються двома, нерідко і декількома мовами. Зазвичай в якості прикладів наводяться Люксембург,Бельгія, Нідерланди, Скандинавські країни. Але і в інших країнах населення вільно володіє декількома мовами. 

     Полікультурна освіта визнає багатомовність як цінний ресурс і одночасно служить інструментом для його досягнення. Багатомовність є однією їх головних рис сучасної особи, що має полікультурні компетенції. Мовні компетенції, і в першу чергу,  державної мови, є однією з умов рівноправного доступу громадян поліетнічної держави до участі в економічному і соціальному житті країни.  Прагнення до політичної і економічної інтеграції, вільної міграції населення також настійно вимагає знання різних мов на такому рівні, який дозволить фахівцям повноцінно конкурувати на міжнародних ринках праці.

 Мультилінгвальна освіта – інновація в навчанні, за допомогою якої школярі здобувають академічну освіту (тобто основні предмети: математика, фізика, історія, тощо) кількома мовами, що є вагомим підґрунтям для майбутніх випускників. 

В 2015 році розпочав свою роботу спільний проект Міністерства освіти і науки України та Румунського Інституту Миру (ПАТРІР) «Мультилінгвальна освіта в Україні».  Вчителі Утконосівської школи стали учасниками проекту та експериментальним майданчиком для впровадження моделі мультилінгвальної освіти  разом з чотирьма загальноосвітніми та дошкільними навчальними закладами Болградського, Саратського, Овідіопольського районів. Координуватиме роботу Одеський обласний інститут удосконалення вчителів. Особливості впровадження проекту на Одещині в тому, що діти будуть вивчати предмети (окрім іноземних мов та української) на 3-х мовах, які найбільше представлені в регіоні. У випадку Утконосівської школи це мови  національних меншин молдовська, російська та українська. 

21 жовтня  в Утконосівській школі в форматі "круглого столу" відбулася зустріч начальника відділу освіти, працівників районного методичного кабінету, адміністрації школи, вчителів, батьківської громадськості з організаторами Проекту: координатором проекту Андрієм Трубчаком (Румунія), експертом з мультилінгвальної освіти Лігітою Грігулє (Латвія), директором Інституту соціальних досліджень Юсуфом Куркчі (м.Симферопіль), представницею Міністерства освіти і науки України Світланою Фоміною, завідувачкою науково-методичної лабораторії іноземних мов Одеського обласного інститут удосконалення вчителів Тетяною Юрченко. Учасники круглого столу обговорили  ризики та проблемні питання щодо  готовності до впровадження в Утконосівській школі даного проекту, а також перспективи його імплементації в інших школах району. Предметна розмова була проведена з вчителем Кіру Валентиною Миколаївною та батьками учнів першого класу, з якого розпочнеться експеримент впровадження мультилінгвальної освіти в школі. 

        В цілому, всі учасники української сторони позитивно оцінили участь в проекті, відзначили важливість та перспективність його впровадження в нашому регіоні. 

Насущні проблеми підготовки кадрів для впровадження проекту в регіоні та співпраці науковців з вчителями-практиками були обговорені  пізніше, в стінах Ізмаїльського державного університету, куди гостинно запросив учасників Проекту ректор вишу, Кічук Ярослав Валерійович. 

 

 

 

 

 

Категорія: Новини освіти Ізмаїльського району | Переглядів: 727 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz