Субота, 27 Кві 2024, 5:52 AM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2014 » Лютий » 18 » В Ларжанському НВК пройшла практична конференція, присвячена Т.Г.Шевченку
0:45 AM
В Ларжанському НВК пройшла практична конференція, присвячена Т.Г.Шевченку

9 березня 2014 року вся світова спільнота відзначатиме ювілейну дату з дня народження українського поета, ім’я якого оповите невмирущою  любов’ю і славою, Тараса Григоровича Шевченка.

З метою залучення учнів та педагогів до видатної державної події 2014-й рік в Ларжанському навчально-виховному комплексі оголошений роком Шевченка.

Заздалегідь розроблений план заходів поступово реалізується на класних годинах, конкурсах, виховних заходах, тематичних вечорах.

11 лютого в актовій залі НВК пройшла практична конференція «Ми на вічнім шляху до Шевченка».

Широка, наспівна мелодія, яка нагадала речитацію народного співця- бандуриста, створена видатним композитором М.Лисенком до твору «Заповіт» Т.Г. Шевченка і майстерно виконана Лавриненком О.Ф., учителем музики закладу, зустріла всіх учасників конференції.

Різними мовами світу прозвучав «Заповіт» поета. Перед присутніми в національних костюмах поезію читали вчителі навчально-виховного комплексу. Словами «не забути пом’янути в сімї вольній, новій» заступник директора з навчально-виховної роботи, учитель української мови та літератури, Бирка Н.І. оголосила про відкриття конференції.

Про життєвий шлях кріпацького сина, який зміг вирватися з пазурів системи тільки завдяки наполегливому навчанню та систематичній праці над собою розповіла вчителька історії Рудакова С.А. Вона наголосила, що Тарас Шевченко поклав своє життя на вівтар служіння народові, він митець могутньої творчої сили, непримиренний борець проти будь-якого гноблення людини людиною. Тому поет-титан – Прометей нашої нації.

Твори Великого Кобзаря володіють магічним даром безсмертя. Вони виховують патріотизм, почуття національної гідності, вчать любити природу, дотримуватися якнайкращих моральних норм.

Виховний вплив творчої спадщини українського поета проаналізувала вчителька російської мови та літератури Хмельниченко К.В. Її доповідь супроводжувалася виразним читанням віршів Т. Шевченка. Перед аудиторією їх декламували учні 8 класу Зінченко Ліна та Тірон Олександр.

Ведуча конференції, вчителька української мови та літератури, Бирка Н.І. проклала місток між творчою спадщиною Кобзаря і музичними творами на слова поета, нагадала про цикл музичних творів М.Лисенка під назвою «Музика до «Кобзаря» Т. Шевченка». Яскравим зразком тонкого розкриття емоційного підтексту Шевченкового вірша став романс «Думи мої, думи мої» у виконанні вчительки української мови та літератури Паю Л.В., де психологічна глибина музичної мови поєдналася з простотою та лаконізмом форм і художньої завершеності музичного образу.

Про Шевченка-художника цікаво розповіла учениця 10 класу Архіпова Валерія. Вона докладно зупинилася на автопортреті «Зі свічкою», проаналізувавши кожну його деталь.

Розповідь учениці супроводжувалася презентацією «Залами національного музею Т. Шевченка», яку підготував учень 10 класу Александров Роман.

Про «побачення» Кобзаря з рідним краєм, зустріч з рідними, погляд на землю предків очима вільної людини повідомила учениця 10 класу Вітенко Ірина.

Поет живе і проростає в усе нових поколіннях, як своєрідне українське Дерево Життя, яке не можна ні зрубати, ні спалити, бо воно непідвладне тліну, воно живе у великому серці великого народу. Важко сьогодні знайти людину, яка б не звернулася до постаті Шевченка. Прикладом цього твердження стали вірші українських поетів, присвячені українському Прометеєві.

До глибини душі всіх присутніх тронув вірш колишньої випускниці, нині студентки Одеського політехнічного університету Задачиної Надії «Син України», в якому сказано:

Шевченко Україні є сином!

Ніколи не вмре він і не загине.

Не забудемо ми велику Людину,

Доки живе і цвіте Україна!

Висновком конференції стали слова: Тарас Шевченко росте, розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення.

Ми на вічнім шляху до Шевченка.


Заступник директора з навчально-виховної роботи 

Ларжанського НВК Баранова В.А.

















Категорія: Вісті з шкіл району | Переглядів: 731 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz