Субота, 20 Кві 2024, 3:52 AM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2018 » Травень » 18 » В обласному комітеті Профспілки визначили зауваження до проекту Закону України «Про повну загальну середню освіту»
5:28 PM
В обласному комітеті Профспілки визначили зауваження до проекту Закону України «Про повну загальну середню освіту»

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника голови обкому Профспілки Корнійчук Л.Т. щодо оприлюдненого для громадського обговорення проекту Закону України «Про повну загальну середню освіту», президія обкому Профспілки відзначає, що документ містить низку концептуальних змін, які погіршують трудові права та гарантії керівних та педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти.

Зокрема, частиною 5 статті 8 передбачено, що учнів, які проживають в сільській місцевості на відстані понад 3 км від закладу освіти (його філії), та педагогічних працівників органи місцевого самоврядування забезпечують підвезенням з попередньо визначеними зупинками відповідного транспорту.

Ця норма суперечить статті 13 Закону України «Про освіту», яка не містить обмеження щодо вимог до відстані підвозу учнів від їх місця проживання та місцезнаходження закладу освіти, які проживають в сільській місцевості

Статтею 23 законопроекту передбачено обмеження:

  • максимального розміру педагогічного навантаження вчителя не більше 27 навчальних годин на тиждень (1,5 тарифної ставки з урахуванням сумісництва та суміщення посад);
  • доплат за окремі види педагогічної діяльності, загальний обсяг яких не може перевищувати 18 годин на тиждень.
  • Розподіл педагогічного навантаження в закладі загальної середньої освіти затверджується лише його керівником без погодження з виборним органом первинної профспілкової організації.
  • Розміри тарифних ставок педагогічних працівників встановлюються Кабінетом Міністрів України. Не передбачено врахування положень ст. 61 Закону України «Про освіту» щодо їх конкренних розмірів.
  • Педагогічні працівники, які досягли пенсійного віку, можуть продовжити педагогічну діяльність у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти виключно на основі строкових трудових договорів (контрактів), що укладаються строком не більше ніж на 1 рік і можливим щорічним укладанням нових контрактів строком не більше ніж на 1 рік. Ця норма суперечить Конституції України, Кодексу законів про працю України (статті 2-1, 22), є дискримінаційною і обмежує право на працю педагогічних працівників, які досягли пенсійного віку.
  • Пунктом 4.ст. 38 передбачено, що для проведення конкурсу на посаду керівника закладу ЗСО засновник формує та затверджує конкурсну комісію, чисельність якої має становити від 5 до 15 осіб, разом з тим у нещодавно затвердженому Типовому положенні про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти склад комісії становить від 4 до 16 осіб.
  • Після припинення строкового трудового договору з директором ЗЗСО не передбачено можливості щодо його подальшого працевлаштування в закладі освіти на посаді вчителя чи іншій педагогічній посаді.

У Прикінцевих положеннях установлено, що набрання чинності цим Законом є зміною істотних умов праці та підставою для припинення безстрокового трудового договору:

  • з керівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти згідно з пунктом 6 статті 36 Кодексу законів про працю України;
  • педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, яким виплачується пенсія за віком, згідно з пунктом 6 статті 36 Кодексу законів про працю України.

Упродовж двох місяців з дня набрання чинності цим Законом засновники державних та комунальних закладів загальної середньої освіти або уповноважені ними органи зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з керівниками цих закладів та одночасно укласти з ними (за їх згодою) трудові договори (контракти) строком на 6 років без проведення конкурсу або у разі їх незгоди не продовження трудових відносин на основі строкового трудового договору звільнити їх згідно з пунктом 6 статті 36 Кодексу законів про працю України. Після завершення строку трудового договору такі особи мають право обиратися на посаду керівника цього ж закладу освіти на ще один строк відповідно до статті 18 цього Закону.

Упродовж двох місяців з дня набрання чинності цим Законом керівники державних та комунальних закладів загальної середньої освіти зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками цих закладів освіти, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними (за їх згодою) трудових договорів (контрактів) строком на 1 рік або звільнити їх згідно з пунктом 6 статті 36 Кодексу законів про працю України.

 

Зважаючи на необхідність вироблення консолідованої позиції Профспілки щодо запропонованого законопроекту та недопущення погіршення умов праці спілчан, президія обкому Профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

 

1. Рекомендувати територіальним організаціям Профспілки, первинним профспілковим організаціям закладів загальної середньої освіти провести широке обговорення (круглі столи, дискусії, профспілкові збори тощо) даного законопроекту в трудових колективах.

2. На засіданнях виборних органів організаційних ланок Профспілки узагальнити пропозиції та зауваження щодо положень проекту Закону та направити їх в обком Профспілки до 23 травня 2018 року.

3. Направити звернення з пропозиціями та зауваженнями в ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, Міністерство освіти і науки України, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти.

 

Категорія: Профспілкові новини | Переглядів: 505 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz