Вівторок, 23 Кві 2024, 4:42 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2018 » Листопад » 16 » В Суворовській ЗОШ для молодших класів урочисто проведено Тиждень української мови
1:00 PM
В Суворовській ЗОШ для молодших класів урочисто проведено Тиждень української мови

Мов джерельна вода – мова наша українська

 

Вже традиційно на початку листопада початкова школа Суворовської ЗОШ урочисто проводить Тиждень української мови, приурочений до Дня української писемності та мови, який всі українці світу відзначають 9 листопада.

З 5 по 9 листопада відбулися у школі виховні заходи до Дня української писемності. Бібліотекар шкільної бібліотеки Желєва Д.М. підготувала добірку літератури з теми «Любіть Україну і мову її солов'їну».

Цього року програма предметного тижня була, як завжди, насиченою.

У всіх початкових класах пройшли інформаційні хвилини про історію вшанування пам’яті святого преподобного Нестора Літописця та встановлення з 9-го листопада 1997 Свята української писемності. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є. День було розпочато урочистою лінійкою «Мово українська, гордосте моя!» Метою тематичної лінійки було:донести до учнів красу і багатство української мови; формувати відчуття краси мови українського народу; виховувати любов до української мови та розуміння її необхідності для нашого життя. Під час лінійки всіх бажаючих було запрошено до участі в І-му етапі ХІХ Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика.
Першокласники подивились відеофільм «День української писемності» та провели конкурс малюнків «Мій улюблений герой української казки».

Сила слова безмежна! Слово здатне робити диво, бо хвилює найтонші струни людського серця. І саме тому до Дня української писемності та мови у 2-А та 2-Б класах було проведене свято «Мово - диво калинове» ( Вчитель Жечкова І.Ф.) Учні читали вірші про українську мову. А з презентації діти поглибили свої знання з української мови та писемності,ознайомились з окремими етапами її розвитку. Другокласники дізналися ,що в цей день вшановують пам’ять преподобного Нестора-літописця - першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря.

Для учнів 3-х класів вчитель української мови та літератури Степанова Т.О. підготувала усний журнал «Дзвенить струмочком рідна мова». На виховному заході учні шостого та восьмого класів показали для малюків кумедні інсценування із сучасного життя українців. Школярі 3-А та 3-Б класів інтонаційно читали вірші,провели вікторину, відновлювали прислів’я про мову, відгадували загадки .

З метою пропаганди і популяризації, та водночас демонстрації краси й багатства української мови для учнів четвертого класу у районній дитячій бібліотеці (зав. Лапатан К.Г.) була проведена літературна година «У мови – чари барвінкові»(вчитель Грачиновська М.І.) . Бібліотекарі РДБ Генчевська К.Д. та Лаунова Д.С. підготували виставку найбільш актуальної літератури про українську словесність «Мов джерельна вода – мова наша українська». На виставці були представлені художні твори та поезія українських авторів, книжкові видання про історію української мови, вислови та цитати відомих людей про її красу .
Учні поглибили й розширили свої знання про мову та мовлення, поповнити словниковий запас, розвинули творчі й комунікативні здібності, пошукові вміння та навички.
На зустрічі учні показали, що інколи незрозумілою робить українську мову надмірне використання іншомовних слів. (Діалог « У кафе»). А інколи, буває,що,живучи в Україні, люди не розмовляють українською мовою, тому потрапляють у такі ситуації, як герої гуморески Павла Глазового «Кухлик».

Діти із захопленням говорили проте, чому мова є скарбом українського народу і чому ми повинні берегти рідну мову. Учні співали пісні про мову , калину та журавлину долю. Дівчатка виконали танок з рушниками.

Нині проводиться багато конкурсів знавців української мови. Одним із наймасовіших і найпопулярніших є Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. У нашій школі 9 листопада стартував І етап цього конкурсу. У початковій школі прийняли участь у конкурсі 17 учнів. Малахова Юлія (3-аклас) й Далакова Вікторія (4 клас) приймуть участь у районному етапі конкурсу знавців української мови імені П.Яцика.

Ми сподіваємось,що від таких прекрасних виховних заходів Тижня української мови залишиться у серцях дітей краплина любові до української мови. Люди завжди повинні пам'ятати, про те багатство, яке є у кожного з нас. А багатство це – співуча. Мелодійна й барвиста українська мова!

Керівник шкільного методичного об’єднання

вчителів початкових класів Грачиновська Марія Іванівна

 

 


 

Категорія: Вісті з шкіл району | Переглядів: 403 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz