Середа, 01 Тра 2024, 11:50 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2015 » Лютий » 19 » Відбулося засідання районного ПДС вчителів-словесників
3:03 PM
Відбулося засідання районного ПДС вчителів-словесників

 

Поурочне планування – дзеркало роботи вчителя

 

 

17 лютого в Утконосівській ЗОШ відбулося  друге засідання ПДС “Технологічна культура планування педагогічної діяльності вчителя-словесника»

для  молодих та малодосвідчених вчителів-словесників.  Метою роботи засідання, яке відбулося у формі навчально-методичного семінару, стало завдання: поновити, систематизувати знання вчителів мови та літератури  щодо  організації своєї діяльності по розробці поурочного планування.        Методист з навчальних дисциплін Ізмаїльського РМК М.І.Журавель познайомила колег з основними документами Міністерства освіти і науки України щодо поурочного планування вчителів. Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України № 240 від 23.06.2000 р. «Про затвердження Інструкції з ведення ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах I - III ступенів» «на основі календарних вчителі розробляють поурочні плани, структура і форма яких визначається ними самостійно. Поурочний план може бути складений у вигляді конспекту, тез, таблиці тощо.» та  наказу Міністерства освіти і науки України № 297 від 17 травня 2005р. «Про подолання проявів бюрократизму в освіті», «…розробка планів проведення навчальних занять є компетенцією педагога, який і визначає їх структуру і форму».

       Відповідаючи на запитання колег, Майя Іванівна наголосила на тому, що вчитель має право самостійно вибрати термін  і форму зберігання поурочних планів (урок, тема, місяць, семестр, навчальний рік), а досвідчені педагоги, які мають достатній досвід педагогічної роботи, вищу категорію, педагогічні звання, якісні показники в навчально-виховному процесі, методичні наробки  з дозволу шкільної адміністрації (наказ або питання на педагогічній раді) можуть користатися поурочними планами, складеними за попередні роки (за умовою, що використовуються незмінні навчальні програми та підручники, вносячи в разі потреби відповідні доповнення і корективи). Відповідно листа МОН України № 1/9-630 від 05.12.14 року «Про неухильне дотримання принципів гарантування свободи педагогічної діяльності вчителя» «Календарне та поурочне планування здійснюється вчителем у довільній формі, у тому числі з використанням друкованих чи електронних джерел тощо. Формат, обсяг, структура, зміст та оформлення календарних планів та поурочних планів-конспектів є індивідуальною справою вчителя».

        В ході обговорення основних документів було наголошено на тому, що на основі ПРОВЕДЕНОГО, а не НАПИСАНОГО  повинні надати оцінку уроку і педагогічній майстерності вчителя.

         Відбулася жвава дискусія, в ході якої словесники зробили висновок, що без якісної підготовки до уроку зі складанням поурочного плану, який є основним орієнтиром роботи вчителя на уроці, не можна досягти поставленої мети, завдань та результатів у навчальній діяльності. Після чого  слухачам семінару було запропоновано виступ керівника семінару Журавель М.І. у формі презентації  та  методичних рекомендацій відомих дидактів, мовознавців по розробці поурочного планування.

       Активну участь в роботі семінару взяла вчитель української мови та літератури Утконосівської ЗОШ Михайлова Марія Іванівна, яка надала практичні поради молодим та малодосвідченим вчителям по підготовці до уроків.

    Слід відзначити добре проведену роботу директора Утконосівської ЗОШ (Кулава А.С.). за створені якісні умови для проведення районного семінару.

Матеріали семінару для опрацювання:

  1. Вимоги до ведення ділової документації 
  2. Вимоги до поурочного планування 
  3. Посібник-порадник
  4. Презентація РРТ  "Вимоги до поурочного планування"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорія: Новини освіти Ізмаїльського району | Переглядів: 921 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz