Вівторок, 16 Кві 2024, 11:40 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2019 » Листопад » 19 » Відкриття І етапу ХХ Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика відбулося в Суворовській школі
3:04 PM
Відкриття І етапу ХХ Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика відбулося в Суворовській школі

Про урочисте відкриття І етапу ХХ Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.

9 листопада – День писемності. Це свято відзначає уся наша держава. Цивілізоване суспільство не може існувати без мови – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і наступним поколінням.

До відзначення Дня української писемності івідбулася святкова лінійка, присвячена Дню української мови та писемності. Метою заходу було виховувати любов до української мови, національної культури; формувати національно свідомого громадянина, всебічно розвинену особистість; розвивати естетичні смаки учнів, їхнє прагнення до прекрасного; прищеплювати дітям традиційні духовні цінності українського народу; зацікавити учнів поетичним словом; розширювати кругозір, залучаючи інформацію про міжнародне свято.

Урочистий захід підготували учні 6, 10 класів під керівництвом вчителя української мови та літератури Кирилової О.І. Розпочали свято шестикласники Калошин М., Бокова М., Георгіця І., Стефанова М., Степанова К., Кінєв А., які читали вірші про Україну та рідну мову. Старшокласники Лапатан О., Товстуха М., Рашкова Л., Лапатан М., Ніколаєв О., Мінов О., Кліменко Ю., Балабан С., Смоков О. розповідали про історію встановлення свята, про життєвий шлях Нестора – літописця і його першу у пам’ятку «Повість временних літ» – літописне зведення, складене у Києві на початку ХІІ століття. Мова також йшла про діяльність великих просвітителів слов'ян – братів Кирила і Мефодія, найдавнішу пам’ятку писемності Київської Русі — «Ізборник Святослава», перший буквар, виданий і надрукований у 1574 р. у Львові першодрукарем Іваном Федоровим, перший вітчизняний друкований підручник та перший український словник, «Лексис з тлумаченням слов’янських слів на просту мову», складений після 1581 р. невідомим автором, що лишився в рукописі та першим офіційним українським правописом затверджений АН України і виданий у 1921 р.

Також йшла мова про те, що уже 20-й рік у День української мови та писемності стартує Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Він є одним із наймасовіших і найпопулярніших і упевненою ходою крокує не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу, де живуть наші співвітчизники.

За останні роки кількість учасників конкурсу сягала 5 млн людей з-понад 20 країн світу.

Переможцям, які продовжують подальшу освіту в закладах освіти України, призначаються щомісячні іменні стипендії Президента України на календарний рік, починаючи з 1 вересня поточного року.

Це підтвердження того, що словесність – початок усіх наук. Вона - джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає силу і розливається могутньою рікою духовності.

Після урочистої лінійки у нашій школі стартував І етап XХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, у якому взяли участь всі бажаючі з 5 по 11 клас.

Метою цього безпрецедентного мовного змагання, як записано у його положенні, є піднесення престижу рідної мови в Україні,а також утвердження її державного статусу.

Учні школи з великим задоволенням взяли участь у даному конкурсі. Переможці будуть оголошені на загальношкільній лінійці і нагороджені грамотами за призові місця.

 

Кирилова О.І.- вчитель української мови та літератури

Категорія: Вісті з шкіл району | Переглядів: 282 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz