Вівторок, 23 Кві 2024, 6:31 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2018 » Листопад » 14 » Всеукраїнський День писемності та мови пройшов в Утконосівській школі
11:04 PM
Всеукраїнський День писемності та мови пройшов в Утконосівській школі
Любов і пошана до української мови.
 
Крізь роки та століття українці пронесли своє слово. Від часів Преподобного Нестора-Літописця, якого ми вшановуємо саме 9 листопада, й до сучасності. В українській мові – історія то сила нашого народу. І в ній – наше майбутнє. Адже українська – важливий чинник державотворення, потужний об'єднавчий фактор. Розуміючи це, противники нашої незалежності різних часів завжди були єдині в боротьбі проти українського слова. Але наша мова пережила всі утиски й зараз має ті можливості для розвитку, яких не мала ніколи.
09 листопада в Утконосівській ЗОШ І-ІІІ ступенів розпочався урочистою лінійкою “УКРАЇНСЬКА МОВА – НАШ СКАРБ”, яку підготувала вчителька української мови та літератури Середа М.І. разом з учнями 9-10 класів. Метою цього заходу було, вшанувати пам’яті славнозвісних просвітителів слов’ян – Кирила та Мефодія та ознайомлення з історією їх життя; розповідь про виникнення свята – Дня української писемності та мови.
У цей день в Утконосівській ЗОШ І-ІІІ ступенів також стартував Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Цей унікальний мовний марафон був зініційований великим українським меценатом і громадським діячем Петром Яциком, який усе життя прожив у Канаді, але завжди пам’ятав про рідну землю. Рік від року конкурс набуває популярності, бо головна мета цього мовного змагання — утверджувати державний статус української мови, підносити її престиж. Завершилося свято масовим написанням Усеукраїнського радіодиктанту національної єдності, у якому брали участь учні 9-11 класів.
Нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу — скарбом, що передається від покоління до покоління, що об’єднує минуле й прийдешнє. Мова — живий організм, вона розвивається за своїми законами, а тому треба у чистоті берегти цей нетлінний скарб, прислухаючись до порад відомого нашого поета Максима Рильського:
 
Як парость виноградної лози,
Плекайте мову.
Пильно й ненастанно
Політь бур’ян.
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.
 
 
 
 
Категорія: Вісті з шкіл району | Переглядів: 349 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz