П`ятниця, 19 Кві 2024, 6:37 AM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2014 » Квітень » 3 » Вступ до вузу без сертифікатів ЗНО
2:12 PM
Вступ до вузу без сертифікатів ЗНО

Особи, яким надано право вступати без сертифіката ЗНО

Згідно з умовами прийму у вищі навчальні заклади у 2014 році, право брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів у вищому навчальному закладі з конкурсних предметів або за результатами зовнішнього незалежного оцінювання за їх вибором мають особи, які отримали повну загальну середню освіту у 2007 році чи раніше.

Ця норма застосовується до осіб, які поступають як на заочні, так і на стаціонарні відділення вищих навчальних закладів України.

Також право брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі або за результатами ЗНО за їх вибором мають особи з обмеженими фізичними можливостями (інваліди І та ІІ груп, діти-інваліди).

Умови вступу також надають право не складати ЗНО з української мови та літератури особам, які не атестовані з української мови. Такі особи подають сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти з мови, оцінки за яку виставлені в документі про освітній рівень, або приймальна комісія ВНЗ може проводити вступний іспит з мови, оцінки за яку виставлені в документі про освітній рівень (атестаті). При цьому результат іспиту оцінюється за шкалою від 100 до 200 балів і зараховується замість бала сертифіката ЗНО з української мови та літератури. Особи, не атестовані з української мови, подають сертифікат (складають вступний іспит) з української мови та літератури тільки при вступі на напрями, на яких «Українська мова і література» є профільним предметом.

 

Також брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів (або за результатами ЗНО за вибором вступника) мають право громадяни України, які в рік вступу отримали повну загальну середню освіту за кордоном.

Крім того, брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів мають право особи, які через об’єктивні причини не можуть або не змогли взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні. Зокрема це стосується:

  • військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також працівників правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, які проходять військову строкову службу, – при вступі на денну форму навчання у вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів;
  • громадян України, звільнених зі строкової військової служби в рік вступу у вищий навчальний заклад;
  • військовослужбовців рядового, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – при вступі на заочну форму навчання;
  • осіб, які мають захворювання, зазначені в переліку захворювань, що можуть бути перешкодою для проходження громадянами зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 25 лютого 2008 року № 124/95 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 7 березня 2008 року за № 189/14880.

Не подавати у ВНЗ сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання та не складати вступні іспити мають право також особи, яким таке право надано окремими законами. Зокрема, за результатами співбесіди зараховуються у вищий навчальний заклад вступники, яким Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», надане таке право. (Особи, які за результатами співбесіди не рекомендовані до зарахування на навчання і які подали сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів з результатами не нижче передбачених правилами прийому, мають право брати участь у конкурсі на загальних засадах).

Також в окремих випадках без сертифіката ЗНО у вищі навчальні заклади України мають право поступати громадяни інших країн, що визначено розділом ХХ умов прийому у вищі навчальні заклади.

Крім того, за рекомендацією органів охорони здоров’я та соціального захисту населення приймальна комісія ВНЗ може прийняти рішення про можливість зарахування в навчальний заклад понад державне замовлення за результатами співбесіди із правом навчання за місцем проживання інвалідів, які неспроможні відвідувати навчальний заклад. У такому випадку вищий навчальний заклад створює умови для проходження цими особами курсу навчання за екстернатною формою.

Усі інші випускники шкіл, які поступають у вищі навчальні заклади, повинні в обов’язковому порядку подавати у ВНЗ сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти з результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

Проведення вступних іспитів і творчих конкурсів у вищих навчальних закладах

З метою проведення вступних іспитів для вступників на основі повної загальної середньої освіти у вищому навчальному закладі створюються предметні екзаменаційні комісії.

Результати вступних іспитів і творчих конкурсів для вступників, які поступають на основі повної загальної середньої освіти, оцінюються за шкалою від 100 до 200 балів. Результати творчого конкурсу оцінюються за 200-бальною шкалою окремо за кожну сесію творчого конкурсу, яких не може бути більше ніж три.

Програми творчих конкурсів розробляються й затверджуються вищими навчальними закладами не пізніше ніж за чотири місяці до початку прийому документів. Не допускається введення у творчі конкурси завдань, що виходять за межі зазначених програм. Програми творчих конкурсів обов’язково оприлюднюються на інформаційних стендах приймальної комісії та веб-сайтах вищих навчальних закладів.

Після складання вступних іспитів абітурієнти беруть участь у загальному конкурсі на зарахування у вищий навчальний заклад у відповідності з отриманими під час іспитів конкурсними балами. Перескладання вступних випробувань не допускається.

Апеляції на результати вступних іспитів, проведених вищим навчальним закладом, розглядає апеляційна комісія цього вищого навчального закладу, склад і порядок роботи якої затверджуються наказом його керівника.

Джерело: osvita.u

Складено на підставі положень Умов прийому у вищі навчальні заклади у 2014 році

 

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 821 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz