Четвер, 28 Бер 2024, 9:56 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2015 » Серпень » 3 » Законопроект № 2983 суперечить Конвенції МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію»: позиція профспілок
8:45 PM
Законопроект № 2983 суперечить Конвенції МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію»: позиція профспілок

14 липня 2015 року Верховною Радою України у першому читанні прийнято проект Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (реєстр. № 2983), який містить норми, спрямовані на втручання у внутрішню діяльність профспілок з боку державних органів.

Законопроектом відміняються діючі положення щодо повідомної легалізації профспілкових організацій, запроваджуються норми щодо жорсткого контролю з боку державних органів при утворенні профспілок та під час їх діяльності. 

Запропоновані положення законопроекту суперечать статті 2 Конвенції МОП про свободу асоціації та захист права на організацію № 87 (ратифіковано Україною в 1956 році), якою визначено право працівників на створення на свій вибір організації без попереднього на те дозволу державних органів, а також вступати в такі організації з єдиною умовою дотримання їх статутів.

Конвенцією МОП № 87 передбачено також, що організації працівників мають право організовувати свій апарат і свою діяльність, формувати свою програму дій, а державна влада утримується від будь-якого втручання, здатного обмежити це право або перешкодити його законному здійсненню.

Надання права «уповноваженим органам» створювати організації профспілки позбавляє права працівників на створення первинних профспілкових організацій, тобто підриває засади внутріспілкової демократії.


Законопроектом пропонується змінити порядок набуття профспілковими організаціями статусу юридичної особи (з моменту їх державної реєстрації, а не з моменту затвердження статуту), що є прямим порушенням Конвенції МОП № 87.

Пропонується також ряд інших суперечливих новацій, які порушують конституційний принцип верховенства права, демократичні засади побудови і діяльності профспілок та ставлять під сумнів курс на європейську інтеграцію України.

Прийняття Верховною Радою України даного законопроекту у першому читанні викликало різке невдоволення профспілкових організацій.

СПО об’єднань профспілок напрацьовані та направлені до Верховної Ради України пропозиції до вказаного проекту, які дозволять зберегти демократичні засади створення профспілок, захистити від неправомірного втручання держави в їх внутрішню діяльність.

30 липня відбулась нарада СПО об’єднань профспілок, на якій було створено робочу групу з опрацювання пропозицій та змін до законопроекту.

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України виступає категорично проти прийняття зазначеного законопроекту у запропонованій редакції і розцінює його як спробу поставити профспілки під повний контроль держави.

Відповідні звернення направлені Голові Верховної Ради України В.Б. Гройсману, головам Комітетів Верховної Ради України з питань науки і освіти Л.М. Гриневич, з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Л.Л. Денісовій, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Лутковській В.В., Національному координатору Міжнародного бюро праці в Україні С.П.Савчуку. 

Категорія: Профспілкові новини | Переглядів: 663 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz