Субота, 20 Кві 2024, 2:48 PM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2020 » Січень » 10 » Звернення членських організацій Федерації профспілок Одеської області
1:41 PM
Звернення членських організацій Федерації профспілок Одеської області

Шановні користувачі і відвідувачі сайту, просимо ознайомитись із зверненням  членських організацій  Федерації профспілок Одеської області, яке буде озвучено на профспілковій солідарній акції щодо захисту конституційних, трудових та соціально-економічних прав працівників в м.Одесі 16 січня 2020 року та адресоване голові Одеської облдержадміністрації. Впевнені, ви не залишитесь осторонь і підтримаєте це звернення, направивиши представників від вашої профспілкової організації на зазначену профспілкову солідарну акцію.

 

Голові Одеської обласної держадміністрації

Куцому М.В.

 

Звернення

членських організацій Федерації профспілок Одеської області

від 16 січня 2020 року

 

Україна, як ніколи за часів своєї незалежності, знаходиться на межі руйнації як правової, так і соціальної держави!

Влада, вдаючись до маніпуляцій та введення в оману суспільства, впроваджує лібералізацію трудового законодавства i хоче в угоду інтересам олігархічного бізнесу та багатонаціональних корпорацій упровадити в Україні рабську працю для свого народу, знищити профспілки, як єдину правозахисну громадську організацію!

Напередодні новорічних свят Урядом України та народними депутатами України від Політичної партії "СЛУГА НАРОДУ" зареєстровано у Верховній Раді України проєкти законів «Про працю» (реєстр. № 2708), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. № 2681), «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав для звільнення» (реєстр. № 2584) та деякі інші.

Під гаслами нібито забезпечення балансу інтересів працівників i роботодавців, залучення інвестицій i, так званого, впорядкування діяльності професійних спілок, у порушення норм Конституції України та основоположних міжнародних актів, ратифікованих Україною, владою пропонується:

  • звільнення працівників без будь-яких підстав за бажанням роботодавця iбез  вихідної допомоги (ст. 35 проекту№2708);
  • наділення роботодавця необмеженими правами на звільнення працівника у зв’язку з порушенням ним трудового договору (ст. 36 проєкту № 2708);
  • скасувати державну гарантію мінімальної заробітної плати на рівні не нижче прожиткового мінімуму, а також встановлення посадових окладів (ставок) на рівні 50% від мінімальної заробітної плати (ст.ст. 65,67 проєкту № 2708);
  • упровадження надурочної роботи без обмежень на законодавчому рівні та скорочення доплати за неї в 5 разів (ст.ст. 48, 71 проєкту № 2708);
  • упровадження трудових договорів з нефіксованим робочим часом (ст. 22 проєкту № 2708).

Тим самим запроваджується рабська праця, за якої працівник позбавляється прав захищатися до звільнення проти висунутих роботодавцем звинувачень та на профспілковий захист при звільненні.

3 метою реалізації владних намірів відбувається позбавлення прав i гарантій діяльності профспілок, як нібито рудименту індустріальної економіки.

У разі прийняття законопроєкту № 2681 передбачається:

  • позбавити профспілки повноважень сторони соціального діалогу щодо узгоджувальних процедур проектів законів та інших нормативно-правових актів у сфері трудових та соціально-економічних відносин;

  • обмежити в правах на створення та законну діяльність первинних організацій на підприємствах, скасувати фінансування культурно-масової, фізкультурно-оздоровчої роботи;
  • позбавити існуючих законних гарантій профспілкових активістів.

Влада ігнорує закони. З початку формування Кабінету Міністрів України здійснюється порушення законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про соціальний діалог», Регламенту Кабінету Міністрів України та Генеральної угоди про регулювання основних принципів i норм реалізації соціально-економічної політики i трудових відносин в Україні на 2019-2021 роки. Узгоджувальні процедури зі Спільним представницьким органом репрезентативних об’єднань профспілок щодо проєкту Закону України «Про працю» були порушені урядовою стороною. Законопроєкт був надісланий 28.12.2019 його розробником за півтори години до засідання Уряду, яким його схвалено без урахування позиції профспілок.

Доленосні законодавчі акти, що стосуються трудових, соціальних прав громадян, вносяться кулуарно, без своєчасного оприлюднення та широкого обговорення. Складається враження, що правляча влада України прагне повернути в країні феодальний лад. У ньому можна буде безкарно розпоряджатися як ресурсами, так i життям людей. Не викликає сумніву, що на наступному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів буде прийняте рішення про недоцільність включення до порядку денного сесії проєктів Трудового кодексу України (реєстр №№ 2410 та 2410-1), підтриманих профспілками, та натомість пролобіювано прийняття Верховною Радою України проєкту Закону України «Про працю» (реєстр. №2708) за скороченою процедурою.

Олігархат просуває закони, які вигідні тільки йому, i блокує будь-які ініціативи, здатні обмежити його прибутки. Про це свідчить, наприклад, небажання прийняти закон про прогресивну шкалу оподаткування. Адже платити більше в державну казну наша як стара, так i нова бізнес-еліта не бажають. Запланована велика та мала приватизація державних підприємств призведе до масових вивільнень працівників i ще більш масштабної трудової міграції.

Профспілки заявляють рішучий протест у зв’язку з тим, що Верховна Рада України, за нинішній склад якої голосувала переважна більшість працівників, продовжує обслуговувати інтереси капіталу.

Закликаємо вcix працівників, членів професійних спілок та небайдужих громадян України продемонструвати, що ми не дозволимо порушувати наші конституційні права, принижувати нашу гідність, позбавити наших дітей майбутнього. Хай влада не сподівається на те, що "народ промовчить". Усьому на світі є межа i не варто iï переходити!

 

Категорія: Профспілкові новини | Переглядів: 299 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz