П`ятниця, 19 Кві 2024, 6:22 AM
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту
Методичний портал
Перлини мудрості
Афоризми
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2014 » Квітень » 1 » Звіт про відзначення 200-річчя Тараса Шевченка в школах Ізмаїльського району за І квартал
1:12 PM
Звіт про відзначення 200-річчя Тараса Шевченка в школах Ізмаїльського району за І квартал

Інформація

про підсумки проведення заходів в І кварталі 2014 року, присвячених 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка  в загальноосвітніх навчальних закладах Ізмаїльського району

               На виконання Резолюції 464/01-02/04 від 25.02.2014 року Ізмаїльської районної державної адміністрації, з метою вшанування пам’яті великого українського поета Т.Г.Шевченка, виховання шанобливого ставлення до літературної та мистецької спадщини Великого Кобзаря, сприяння розвитку зацікавленості в учнівської молоді українською мовою і літературою у загальноосвітніх навчальних закладах Ізмаїльського району пройшли шевченківські тижні в рамках яких були проведені заходи:   

  • На базі Бросківської школи 18 січня 2014 року для педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів Ізмаїльського району пройшла районна науково-практична конференція «Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття. Тебе своїм сучасником звемо».  Основною метою конференції є вшанування творчої спадщини Великого Кобзаря, пропагування його світогляду.
  •  Тиждень вшанування пам’яті великого Пророка України  в Кислицькій ЗОШ розпочався днем Шевченківської поезії. У вестибюлі, біля куточка Державної символіки, учні читали напам’ять натхненні рядки з «Кобзаря».  Полум’яне поетове  слово лунало з вуст і першачків, і майбутніх випускників, і вчителів. Прозвучали уривки  з поем «Кавказ», «Сон», «Гайдамаки», «Наймичка», «Причинна», «Тополя», рядки поезій «Мені тринадцятий минало», «Мені однаково…», «Садок вишневий коло хати», «За сонцем хмаронька пливе», «Тече вода з-під явора»,  «Думи мої, думи мої…», «Заповіт»… Завершальним акордом цього дня стало виконання вчителями уривку з поеми «Причинна» - «Реве та стогне Дніпр широкий…» . Вдячні слухачі нагороджували кожного учасника  аплодисментами.
  • В Суворовській ЗОШ відбулася акція « Мій Шевченко», у рамках зазначеної акції  було проведено  диктанти про Т. Г. Шевченка в 4-11-х класах. Тексти диктантів добирали керівники  ШМО   Вітюк С. І. , Граченовська М. І. Серед учнів старших класів було проведено конкурс  « Моє майбутнє у творах Тараса Шевченка». У конкурсі брали участь учні старших класів. Кращими визнано творчі роботи Гончаренка Романа (8-Б кл.), Македонської Марії, Стефанової Олени  (11-А кл.), Калаянової Марії та  Гайдаоржі Альбіни  ( 11-Б кл.) Перше місце посіла колективна  робота учениць 11-Б кл. Калаянової Марії та  Гайдаржі Альбіни   11-Б кл.( учитель Вітюк С. І ).
  • В рамках проведення акції «Мій Шевченко» в Новонекрасівській ЗОШ проведені наступні заходи: в 11 класі диктант «Геніальність Шевченка»; творчу акцію «Моє майбутнє в творчості Шевченка» серед учнів 10-11 класів, результати: І місце – Денисова Карина, ІІ місце – Тірон Елла, ІІІ місце – Скіцан Ганна; проведені в 4-10 класах диктанти  про Т. Г. Шевченка.
  • В Матроському НВК в рамках проведення районної акції «Мій Шевченко», учні 4-11 класів писали диктанти про Т.Г.Шевченка.          Диктанти адаптовано до чинного правопису сучасної української мови і методичних вимог навчальної програми з української мови для загальноосвітніх навчальних закладів.         Учні пригадали життєвий шлях великого Кобзаря, дізналися про літературну спадщину та познайомилися з творчістю Шевченка - художника.

            Найкраще справилися з роботою наступні учні: Виноградова Р. (4 кл), Хмельниченко В. (5 кл), Хмельниченко Ю. (5 кл), Нудненко Р. (6 кл), Замілацька А. (7 кл), Кузьменко Б. (8 кл), Лепська А. (9 кл), Стоянова В. (10 кл), Плотнікова О. (11 кл), Капацина О. (11 кл).

            Старшокласники взяли участь в акції «Моє майбутнє в творчості Шевченка» та представили на розгляд 5 творів. Найкращою визначено роботу учениці 11 класу Плонікової Олени.

  • Протягом лютого 2014 року в  Лощинівській ЗОШ  І – ІІІ ступенів проведено акцію «Мій Шевченко». Акцією було охоплено 74 учні з 4 – 11 клас, що складає 95 %. В рамках акції в 4-10-х класах  були написані  диктанти про Т.Г.Шевченка  («Біля Тарасової гори», «Геній України», «Шевченко і сучасність» тощо); в 11 класі учні написали  диктант «Геніальність Шевченка» (за текстом  районного методичного кабінету). Також було організовано проведення творчої акції (твори старшокласників) «Моє майбутнє в творчості Шевченка». Найкращим став твір учениці 9 класу Карапетрової Аліни.
  • З метою гідного відзначення ювілейної дати, залучення дітей та педагогів до видатної державної події, створення умов для реалізації творчих можливостей учасників навчально-виховного процесу протягом лютого в Комишівській ЗОШ була організована виставка малюнків до творів Шевченка «Мотиви Шевченківських творів» серед учнів 5-7 класів. Серед учнів 5-11 класів був проведений конкурс читців віршів Шевченка « В сім’ї вольній, новій», переможцями були обрані Дяченко Д.(5-А кл.), Дяченко В. (7 кл.), Тостоган О. (11 кл.). З 4 по 11 клас були написані диктанти на шевченківську тематику.Оформлений куточок Шевченка.Бібліотекарем школи Чаленко Д.О. організована книжкова виставка творів Т.Шевченка. 25 лютого вчителями української мови Коваль С.В.. Лотоковською Л.М., Федченко Л.П. була проведена віртуальна екскурсія Шевченковими шляхами «Духовна спадщина Кобзаря» за участю учнів 5-А кл., 9 кл.10-Б кл., 11-А кл.Учні-екскурсоводи Урсу А.. Тостоган А., Нямцу С., Бринза Г. та ін.. презентували біографічний щоденник Великого Кобзаря. Вони ознайомили слухачів з Шевченковим краєм, землею безсмертного Тараса. Перегортались сторінка за сторінкою щоденника: У пана Енгельгарда, Наука у Ширяєва, Шевченко у Карла Брюлллова, Петербург. Відвідування України. На засланні. Після заслання. Жінки в житті Т.Г. Шевченка. Останній шлях поета. Розповіді супроводжувались переглядом презентації, створеною учителем української мови та літератури Федченко Л.П. Учні-літературознавці ознайомили школярів з мистецьким генієм Шевченка. Вони почули історії написання поетичних творів поета. Екскурсоводи віртуальної подорожі ознайомили за допомогою мультимедійної презентації з музеями Тараса Григоровича Шевченка в Україні. У виконанні учнів звучали прекрасні поетичні твори поета «Садок вишневий коло хати», «І досі сниться, під горою…», «Заповіт», «Наймичка» та інші.
  • Учні початкової школи Кам’янського НВК провели уявні подорожі Шевченківськими дорогами. В 4 – А класі 14 лютого пройшов урок позакласного читання на тему: «Т. Г. Шевченко – великий Кобзар». Учні  ознайомилися з красою, неповторністю Шевченкового слова, його біографічними даними, значенням творчості великого Кобзаря для українського народу. Учитель Ромалійська А. А. за допомогою презентації розповіла дітям про тяжке кріпацьке життя Т. Г. Шевченка, як вчився майбутній поет,  в яких поневіряннях спіткала його доля. Бібліотекар Кілафли М. І.  підготувала виставку творів і познайомила четвертокласників з історичними пам’ятками культури видатного поета.Учні   розповідали напам’ять твори поета, створили власні книжки про життя і творчість Кобзаря. А учениця  Чалок Елеонора стала автором вірша про улюбленого поета. Діти брали участь у вікторині «Добери до малюнків рядки з віршів»,  пробували  себе у складанні віршів за опорними словами.  Закріпили  свої знання за допомогою тестування. Вчитель Чепой С. В. ознайомила учнів з дитячими роками великого поета Т. Шевченка. Учні були ознайомлені  з творчістю Т. Шевченка не тільки як поета, а ще як живописця, портретиста і співця українського народу. Вони з захопленням прослухали аудіо запис пісні «Заповіт». 13 лютого рамках тижня англійської мови для учнів 5 класу був проведений захід «TraveltotocountriesКnown», під час якого вчитель англійської мови Попазова С. І. проінформувала учнів за допомогою презентації «TarasShevchenkoand English-speaking countries» про роль та значення творчості Т. Г. Шевченка не тільки на Україні, а й за її кордоном. Була представлена карта пам’ятників Т. Шевченко всього світу, оголошено про ведення державних заходів на відзначення 200-річчя Т. Г. Шевченка. Учні НВК взяли участь у районному конкурсі малюнків «Садок вишневий коло хати». Це учні 6 – Б класу Крачилова В., Дімов Л., 7 – Б класу -  Неткова О., Кайряк І., Фадєєва Є., Фетова К. 11 лютого були проведені педагогічні читання «Тарас  Шевченко, якого ми не знали». Виступи представили заступник директора з НВР, учитель української мови та літератури Половнюк М. М., учитель української мови та літератури Саказли Т. М., заступник директора з НВР, учитель початкових класів Чепой С. В., вчителі історії Бічева  Д. Г., Нетков Д. М., учитель початкових класів Ромалійська Л. І. Протягом  місяця  в  бібліотеці  працювала  постійно діюча виставка «Т. Г. Шевченко – син українського народу». На  честь  великого  поета, талановитого  художника  Т.  Г.  Шевченка 8 лютого в Кам’янській музичній школі  був проведений музично-поетичний вечір «Натхнення Кобзарем». Вечір було розпочато одою «Реве та стогне Дніпр широкий». Під час заходу учні музичної школи читали вірші (Вартенкова А., Вартенкова М., Рашков Д.), виконували пісні на слова Великого Кобзаря (Камурзан Л.), грали музичні твори на гітарі Кальчев Є., Дімов І.
  • З метою вшанування пам’яті Великого Кобзаря в Саф’янській ЗОШ І-ІІІ ступенів з 03.03 по 07.03.2014 року  були проведені тематичні заходи, присвячені відзначенню 200-річчя від Дня народження Т.Г. Шевченка, в якому брали участь учні 1 – 11 класів. Метою проведення тижня було поглибити знання учнів про життєпис сина українського народу – Т. Г. Шевченка; спираючись на слово, домагатися розвитку не тільки інтелекту, а й душі; спонукати учнів до власної творчості; виховувати любов і повагу до спадщини, яку нам залишив поет, традицій нашого народу, бути справжнім патріотом України.   3 березня було оголошено відкриття  Шевченківського тижня святкування      200-річчя від Дня народження Т. Г. Шевченка. Цього ж дня бібліотекар Матенко О. Л. організувала виставку творів Великого Кобзаря. Протягом тижня вчителі початкової школи проводили відкриті класні години на теми : «Славетний син славетної землі» (Подалянчук Т. Д. 4-Б), «Вічний, як правда» (Порошенко В. П. 4-А), «Ти в нашій пам’яті живеш» (Соколова О.В. 3-Б). 4 березня. учні 5 – 11 класів під керівництвом вчителів-словесників випустили тематичні листівки-вислови, газети, плакати. Старшокласники виявили бажання проявити свої літературні здібності у створенні творчого проекту по складанню віршів про творчість Кобзаря. Кращі твори були розміщені на інформаційній дошці. Підсумком тижня став усний журнал для учнів 1 – 11 класів «Шевченкове слово у віках не старіє». До складу ініціативної групи увійшли кращі школярі середньої та старшої ланки під керівництвом вчителів української мови та літератури  Котляренко О. А. та Шишман Г. А.  Учні школи мали можливість переглянути документальний  фільм «Обличчя української історії. Тарас Шевченко». Справжніми майстрами декламаторського мистецтва виявили себе учні: Клименко М., Плагов М.    (11 кл.), Ніца А. (10кл.), Паскалова І.( 9 кл.), Волонтир В. (7-А кл.), Терзі О. (7-Б кл.), Тарасенко В. (6-А кл.), Козаченко О., Козловська К.( 5-Б кл.). Учні 6-Б класу порадували своїми акторськими здібностями під час інсценування вірша «Садок вишневий коло хати» (вч. Котляренко О. А.). Надзвичайно потужно і чуттєво проінсценували уривок з поеми «Катерина» учні 11 класу (вч. Шишман Г.А.). Вони здивували глядачів акторською майстерністю, здатністю викликати сильні емоції та переживання. Заходи, приурочені святкуванню 200-річчя від Дня народження Т.Г. Шевченка, були спрямовані на виховання любові до рідної мови, скарбів поетичного слова, України; вшанування пам’яті видатного художника слова, патріота України - Т.Г.Шевченка.
  • 11 лютого 2014 року на базі Ларжанського НВК була проведена конференція «Ми на вічнім шляху до Шевченка» для 5-11 класів.  13 лютого було проведено Шевченківські читання для 1-11 класів. В 5 класі проведено класну годину «Уклін Кобзарю».  17 лютого проведений усний журнал «Гортаючи сторінки життя Т. Г. Шевченка» для 1- 4 класів. Учні приймали участь в акції «Мій Шевченко». Переможцями стали Белицький А. (4 клас), Денисова В. (6 клас), Дмитрієва О. (6 клас).  Художні роботи Бурової В. (2А) ,  Симиченко Р. (8Б), Бирка А. (8А) були направлені в Ізмаїльський районний відділ освіти.

 

 

Загалом же протягом 2013-2014 років в районі  планується цілий комплекс районних науково-практичних, культурно-мистецьких, просвітницьких заходів.

 

 

 

 

Категорія: Новини освіти Ізмаїльського району | Переглядів: 2342 | Додав: ZAVRMK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz